Drept (sau Drepturi) este sinonim cu Regulă (sau Reguli)

 Article start up on 12.04.2022_11.03 (UTC+1 / Paterna, España)

Introducere la tema:
Comenta un prieten de-al meu, la un comentariu de-al meu... de la un articol din Facebook.
Comentariu al meu care zicea asa:

Adrian Iordache says > "Oamenii nu se schimbă decât învățând. Acum câțiva ani am tradus in "Wikipedia in limba romana", articolul "Drepturi" (dupa articolul din "Wikipedia in spaniola"... "Derechos". Cel mai corect sinonim al cuvantului "drept" este cuvantul "regula".
"A-și cunoaste omul drepturile" înseamnă in primul rand "a cunoaste omul regulile". Daca joci sah cu câinele, cu calul sau cu boul... si il furi la joc, el... necunoscand regulile, nu va realiza ca a fost furat. Ne-stiind regulile, necunoscand ce este drept sa faca si ce nu este drept sa faca, de fapt el nici nu joaca, mutand in locul lui, cel ce stie sigur ca boul (calul, cainele, etc), e bou. Sa treaca omul prin viata asta, fara sa cunoasca regulile convenite intre (si cu aportul său) intre oameni, este la fel de gravă precum "conducerea fara carnet", zic eu".

La care prietenul meu opina asa:

Costel Ceaus says > Adrian Iordache, cumetre, jucătorii de șah fac mutări corecte și nu pot fi furați pe tabla de șah, decât atunci când cei ca tine îi susțin pe cei care trișează punându-vă martori împotriva noastră, spunând că adversarul a mutat corect.

La care eu comentez după cum urmeaza:

Adrian Iordache says: Costel Ceaus Dacă cunoști regulile atât cât le cunoaște Grivei, ești jucător doar la număr. Cumetre, ceea am făcut eu aici se numește "exemplu", "analogie", sau "parabolă". Astea nu trebuie înțelese  niciodată doar după forma cuvintelor (cum au fost înțelese parabolele din Biblie) ci după sensul lor. Daca vrei să-ți facă un constructor, o casă (un bloc, un bloc turn, un bloc zgârie-nori) ca să înțeleagă ce casă vrei sa-ți facă, nu te apuci să îi faci un desen mare cât casa (adică la scara 1:1), ci îi faci un "desen la scară redusă" (1:5; 1:10; 1:100; 1:5000 etc).

Eu am exemplificat cu șahul, dar din 7,5 miliarde de pământeni, hai să zicem că 1 miliard cunosc regulile de șah, și restul nu. Puteam să exemplific cu vreun alt joc, cu alte activități umane care au reguli. Diferența dintre "joc" si "joacă", este că primul exemplu are reguli formale, iar al doilea nu are reguli formale (oficiale) ci reguli non formale (una dintre cele mai vechi forme de joacă, este... gâdilatul.

Puteam zice in loc de șah, fotbal, rugby, handbal sau baschet.

Din 7,5 miliarde, poate 3 miliarde cunosc regulile de fotbal (iar intre aceștia poate ca unii cunosc si regulile de sah). Poate ca din 7,5 miliarde de pământeni, 500 de milioane cunosc regulile de baschet, poate ca 750 de milioane cunosc regulile de handbal, si ca 800 de milioane cunosc regulile de rugby. N-am idee... "cantitățile" exacte. Ceea ce vreau să spun este că odată cu eliberarea certificatului de naștere, fiecare "pământean" devine un "jucător" la cel mai serios joc pe care îl poate juca omul, și este vorba despre "viața social umană".

Participantul la "jocul" ăsta, se numește "persoană".

Lucrurile nu se întâmplă așa dintotdeauna (certificate de naștere, nu se eliberează de când lumea), ci lucrurile au avut o  evoluție a lor, specifică (vezi "Civil registration of Romania).

Prin eliberarea pe numele unui nou-născut, a unui certificat de naștere, acela devine... "subiect de Drept". In ce privește acest fel de "jucător" (persoană), nu mai vorbim de vreun procentaj al populației  lumii, ci despre toti cetățenii din lume, astfel ca daca cunoașterea regulilor altor jocuri, nu este indispensabila, cunoașterea "Drepturilor persoanei" (Regulilor conceptului persoana" este mai indispensabila decât orice alta indispensabilitate.  


In loc de final:

Democrația este o materie, la fel ca orice materie școlara (chimia, fizica, astronomia, gramatica, aritmetica, etc). Adică, daca nu o înveți (ca om) nu ai de unde sa o știi. Astfel de materii nu se transmit genetic, nici prin contagiu, nici prin alta metoda in afara aceleia numita "învățare", Este o materie la fel ca materia numita "Circulație rutiera", materie pe care daca nu o stii suficient de bine, nu iei carnetul (de sofer), si atunci, continui... ca pieton. Nu e rau, pietoni ne-am nascut cu totii, iar daca s-a ajuns la necesitatea sa invatam regulile pentru a nu ne accidenta unii pe altii, regulile astea este indispensabil sa fie învățate, atat de "participantul (la trafic) activ", si de "participantul (la trafic) pasiv", pentru ca altfel dai buzna precum caprioara sau precum mistretul, sub rotile vreunui "activ", si intri si tu in pământ, si il bagi se pe celalalt la parnaie, pana la adanci batraneti.

Vease el articulo / Vezi articolul


De același autor / Del mismo autor:

.
.
.
.


Comentarios

Entradas populares de este blog

Información AYUDA para damnificados por la DANA / Informații despre AJUTOR pentru victimele DANA

Păcureți (1912). Traiul sătenilor / Păcureți (1912). El nivel de vida de los aldeanos

Despre "Monografia comunei Păcureți" / Sobre la "Monografía de la comuna de Pacureți"