Timpul trece, Viața merge, noi pe noi dormim.

 Timpul trece, Viața merge, noi (pe noi) cu drag dormim.

Am tot încercat pe toate căile (posibile mie) să atrag atenția asupra faptului că... un act formal (oficial, instituțional) nu este de teapa unui act non formal sau a unui act informal.

Ce vorbim noi așa (ca la țară pe marginea șanțului sau ca prin poiană pe la Iocan), "cleveteală" se numește, dar, la nivel de Stat, la nivel de "relații interstatale", limbajul țățesc, limbajul (și comportamentul) de iarmaroc, sau de maidan, nu-și au locul.

Ideal e să ne îmbrăcăm civilizat în tot timpul, nu doar când ieșim în lume, ideal este să nu fim neglijenți niciodată, dar cu atât mai puțin când apărem în ochii altcuiva (adică în public).

Eu am zis, zic, și voi mai zice, că este o dovadă de "neglijență strigătoare la cer", faptul că izvorul tuturor constituțiilor civilizate din lume, are versiunea în limba română, pe pagina oficială a celui mai înalt for politic din Lumea, scrisa și în anul 2020 în aceeași ortografie ca în 1955, deși s-au împlinit 27-28 de ani de când, în 1993, oficial, România a schimbat vechea ortografie pe ortografia actuală.

Neglijența asta nu ar fi mare lucru dacă ar fi doar de natură a aspectului (de suprafață, superficială), problema e că are conotații extrem de profunde, problema e că aceasta este o "neglijență (în serviciu" infinit mai mare in volum decât a fost ghețarul cel care a scufundat Titanicul, iar ceea ce se vede (ortografia veche pe locul ortografiei noi) nu e nici măcar "vârful ghețarului", ci doar un crâmpei din el.

Am semnalizat asta si prin paginile mele web, si prin bloguri de-ale mele, și pe peretele meu de Facebook, dar și pe "pereți" de-ai "companierilor de listă (de Facebook), și in plus, pe "pereți" ai vreunora dintre personalitățile cărora am crezut că... le pot mișca inima (din punctul ăsta de vedere).

Astfel că am "plantat" această observație, și pe pagina domnului Băsescu (în primul rând pentru condiția de "fost Președinte al României"), și pe pagina domnului Iohanis (în primul rând pentru condiția de "actual Președinte al României", și pe pagina domnului Danileț, și pe pagina domnului Pavelescu, ca să pomenesc numele câtorva dintre personalitățile pe care nadăjduiam să le văd "mișcate", la luarea în seamă a acestei, după părerea mea... abisale, neglijențe statale.

Este adevărat că poate fi dureros ca această observație să vină din partea unei persoane al cărei... nivel academic formal, să nu fie mai înalt decât cel trebuitor prin 1980 obținerii unui carnet profesional de șofer, dar, n-am oprit eu pe nimeni, cel puțin în lungul acestor 27-28 de ani care ne despart azi de anul 1993, să observe și să facă cunoscută (spre a fi corijată), această anormalitate.

Și dacă se bagă gunoiul sub preș, mâine, de efectul acestei "neglijențe statale" nu se mai poate face abstracție.

Dar, cu cât mai devreme abordată, și reparată avaria, cu atât mai repede încetăm (ca nație) a ne mai scufunda, și am începe recâștigarea de... pierdută altitudine. 


El tiempo pasa, la vida continúa, nosotros dormimos sobre nosotros mismos..

Siempre he tratado de todas las formas posibles (para mí) llamar la atención sobre el hecho de que ... un acto formal (oficial, institucional) no es lo mismo a un acto no formal o un acto informal.

De lo que hablamos nosotros asi, como en Facebook, se llama "chismes", pero, a nivel estatal, a nivel de "relaciones interestatales", el lenguaje coloquial, el lenguaje (y el comportamiento) justas o maidan no tienen lugar.

Es ideal vestirse de manera civil en todo momento, no solo cuando salimos al mundo, es ideal nunca ser negligentes, pero menos aún cuando nos presentamos a los ojos de otra persona (es decir, en público).

Dije, digo, y lo diré nuevamente, que es una prueba de "negligencia flagrante en el cielo", el hecho de que la fuente de todas las constituciones civilizadas del mundo, tenga la versión rumana, en la página oficial del foro político más alto del mundo, escrito en 2020 con la misma ortografía que en 1955, aunque habían pasado 27-28 años desde que, en 1993, Rumania cambió oficialmente la ortografía antigua a la ortografía actual.

Esta negligencia no sería gran cosa si fuera solo por la naturaleza de la apariencia (superficial, superficial), el problema es que tiene connotaciones extremadamente profundas, el problema es que esta es una "negligencia en el servicio" infinitamente mayor que el glaciar el que hundió el Titanic, y lo que se ve (la ortografía antigua en lugar de la nueva) no es ni siquiera la "punta del glaciar", sino una grieta en él.

Lo señalé a través de mis páginas web, y a través de mis blogs, y en mi muro de Facebook, pero también en los "muros" de las "listas de compañeros (de Facebook), y además, en los" muros ". y algunas de las personalidades que pensé ... podrían mover sus corazones (desde este punto de vista).

Así que "planté" esta observación, tanto en la página del Sr. Băsescu (principalmente para la condición de "ex presidente de Rumania"), como en la página del Sr. Iohanis (principalmente para la condición de "actual presidente de Rumania", y en La página del Sr. Danileț, y en la página del Sr. Pavelescu, mencionar los nombres de algunas de las personalidades que esperaba ver "conmovidas", teniendo en cuenta esto, en mi opinión ... pésima negligencia estatal.

Es cierto que puede ser doloroso que esta observación venga de una persona cuyo ... nivel académico formal, no es superior al requerido en 1980 para obtener una licencia de conducir profesional, pero, no detuve a nadie. , al menos durante estos 27-28 años que nos separan hoy de 1993, para observar y dar a conocer (corregir), esta anomalía.

Y si la basura se pone debajo de la alfombra, mañana, el efecto de esta "negligencia estatal" ya no se puede ignorar.

Pero, cuanto antes nos acerquemos y reparemos el daño, antes detendremos (como nación) de hundirnos y comenzaremos a recuperar ... la altitud perdida.


Comentarios

Entradas populares de este blog

Información AYUDA para damnificados por la DANA / Informații despre AJUTOR pentru victimele DANA

Păcureți (1912). Traiul sătenilor / Păcureți (1912). El nivel de vida de los aldeanos

Despre "Monografia comunei Păcureți" / Sobre la "Monografía de la comuna de Pacureți"