Toate persoanele sunt oameni, dar nu toți oamenii sunt persoane
Article start up on 15.05.2022_21.48 (UTC+1 / Paterna, España)
Toate persoanele sunt oameni, dar nu toți oamenii sunt persoane
IntroducereAm comentat ceva într-un grup românesc de șoferi: "Șoferi, șosele, camioane" (un grup privat, adică "Un grup destinat celor din domeniul transportului, dar și celor pasionați de camioane. Privat. Doar membrii pot vedea cine este în grup şi ce postează. Vizibil. Oricine poate găsi acest grup."), așa că am să fac tot posibilul să respect caracterul privat al grupului.
Am făcut două "capturi de ecran" pentru a conserva niște date considerate de mine ca... indispensabile... ecuației de față, și pentru a avea astfel un "punct de pornire", o legătură, cu cele comentate în comentariul inițial, de mine. Avem aici o captura:
Șoferi, șosele, camioane. |
Șoferi, șosele, camioane |
Când un șofer vede un pieton, trebuie să pornească de la premisa că poate fi vorba despre un simplu animal (precum un câine, o căprioară un mistreț, sau orice alt animal ne-ar trece prin cap când am vedea acel "semn de circulație" numit "Atenție la animale") lipsit de vreo urmă de calificare în ce privește circulația (mișcarea) pe căile publice. În schimb, cine vede un șofer, pornește (în mod automat) de la premisa că acela are calificarea minim necesară pentru a se afla pe locul (de șofer) pe care se află (iar dacă acela ocupă ilegal acel loc, și este descoperit de cei în Drept, nu-i va fi deloc cald).
Aceeași aritmetică relație este între conceptele "om" și "persoană". Deși persoanele acordă tuturor celor aproape 8 miliarde de oameni prezumția că sunt persoane, mare parte dintre oameni nu învață regulile comportamentale proprii ocupării unei astfel de poziții, si circulă (prin toată viața de zi cu zi, nu doar pe căile publice) ca șoferul fără corespunzătoare pregătire (adică... fără permis). Eu am o vorbă a mea în care zic așa: "Toate persoanele sunt oameni, dar nu toti oamenii sunt persoane" (afirmație egală cu afirmația: "Toți șoferii sunt oameni, dar nu toți oamenii sunt șoferi").
Todas las personas son seres humanos, pero no todas los seres humanos son personas
Cuando un chofer ve a un peatón, debe partir de la premisa de que puede tratarse de un simple animal (como un perro, un ciervo, un jabalí, o cualquier otro animal que se nos pase por la cabeza cuando veamos aquel “señal de tráfico” llamado "Cuidado, peligro de paso animales") sin ningún rastro de calificación ... en lo que se trata de circulacion (de movimiento) por la vía pública. En cambio, quien ve a un conductor parte (automáticamente) de la premisa de que tiene la habilitación mínima necesaria para estar en el lugar (del conductor) en el que se encuentra (y si ocupa ese lugar ilegalmente, y es descubierto por los de Derecho , no hará nada de calor).
La misma relación aritmética es entre "hombre" y "persona". Aunque las personas dan la presunción de que son personas a casi 8 mil millones de personas, la mayoría de las personas no aprenden las reglas de comportamiento de ocupar ese puesto y conducen (a través de la vida cotidiana, no solo en la vía pública) como el conductor sin la capacitación adecuada ( es decir... sin permiso). Tengo un dicho mío: "Todas las personas son personas, pero no todas las personas son personas" (afirmación igual a la afirmación: "Todos los conductores son personas, pero no todas las personas son conductores").
Comentarios
Publicar un comentario