Sfântul Andrei (în traducere din limba spaniolă)
Apostolul (misionarul) Andrei (in greceste: Ἀνδρδας Andréas) (începutul secolului I - mijlocul sau sfârșitul secolului I), cunoscut și sub numele de Sfântul Andrei, a fost probabil primul apostol al lui Isus. În biserica ortodoxă este cunoscut sub numele de Protocletos (din grecescul Πρωτόκλητος Prōtoklētos „primul chemat”).
El era fratele mai mare al apostolului Petru.
Numele Andrés provine din grecescul ἀνδρείος „curajos”. Era un nume obișnuit în rândul evreilor, creștinilor și al popoarelor elenizate din provincia Iudeea. Nu există nume aramaic sau ebraic care să corespundă numelui Andrei.
Conform tradiției, succesorul lui Andrei este Patriarhul Constantinopolului.
Cuprins
1 În Noul Testament
2 În tradiția creștină
3 Iconografie
4 Relicve (Moaște)
5 Patronat
6 Referințe
7 Legături externe
Noul Testament indică faptul că Andrei era fratele lui Petru. Amândoi erau fii ai lui Iona. Potrivit Evangheliei lui Ioan, apostolii Petru, Andrei și Filip erau din Betsaida, o localitate de lângă Marea Galileii. Potrivit Ioan Evanghelistul, la început Isus a plecat să locuiască cu discipolii săi într-o casă din Capernaum, unde se aflau mama sa, Maria și frații săi.
Andrés și Pedro erau pescari. Conform evangheliei lui Matei și evangheliei lui Marcu, Isus i-a făcut ucenici spunându-le că îi va face „pescari de oameni” (greacă ἁλιεῖς ἀνθρώπων, halieĩs anthrōpōn).
În Evanghelia după Matei și în Evanghelia după Marcu, Pe Petru (numele ebraic Cefas, numele grecesc Simon și numele latin Petru înseamnă rocă) și pe Andrei, Isus si i-a făcut discipoli, pe când pescuiau cu plasa lor în Marea de Galileea.
În Evanghelia după Luca, când Iisus l-a ales pe Petru ca discipol al său, se menționează că Petru pescuia și că, datorită unui miracol al lui Isus, a prins mulți pești cu plasa sa acolo unde nu mai reușise să prindă nimic de multă vreme. Numele de Andrei nu apare menționat în acest pasaj.
Evanghelia după Ioan spune că Andrei a fost ucenicul (discipolul, admiratorul) lui Ioan Botezătorul. Potrivit lui Ioan Evanghelistul, Ioan Botezătorul a arătat către Isus și a spus „acesta este Mielul lui Dumnezeu” și mai mulți dintre discipolii săi au devenit urmași ai lui Isus. Conform acestei evanghelii, Andrei i-a spus fratelui său Petru că l-a găsit pe Mesia și atunci, l-a condus la el. Atunci, Iisus l-a numit discipol și pe Petru .
În Evanghelii, se vorbește despre Andrei ca despre cineva foarte important și ca despre unul dintre discipolii cei mai strâns legați de Iisus.
În schimb, in cartea Faptele Apostolilor este menționat doar o singură dată.
Cele patru evanghelii canonice povestesc un eveniment în care Isus hrănește mulți oameni multiplicând o cantitate mică de pâini și de pești. Conform Evangheliei Sfântului Ioan, Andrei a fost cel care l-a prezentat (pe Isus) unui băiat, spunându-i că acest tânăr are mâncare, dar că are doar cinci pâini de orz și doi pești. Cu acestea, Isus a făcut minunea multiplicarii pâinilor și a peștilor, cu care astfel a hrănit 5.000 de oameni.
Ioan Evanghelistul povestește că niste greci au vrut să-l vadă pe Iisus și pentru asta au vorbit mai întâi cu apostolul Filip. Apoi Filip s-a adresat lui Andrei, care la rândul său i-a comunicat lui Isus.
Andrés a fost prezent la Cina cea de Taină.
Eusebiu din Cezareea l-a citat (în lucrarea sa despre Istoria Bisericii) pe filozoful Origene. În respectivul citat, Origene spune că Andrei a predicat în Scyția. Cronica lui Nestor adaugă că a predicat primprejurul Mării Negre și al râului Nipru până a la a ajunge la Kiev, si că de acolo ar fi plecat la Novgorod. Din acest motiv, el este patronul Ucrainei, României și Rusiei.
Tradiția spune că a fondat un scaun episcopal în Bizanț (mai târziu Constantinopol și mai târziu Istanbul) în 38 d.Hr. C. și că a numit ca episcop pe Estacio. Potrivit lui Hipolit al Romei, Andrei a predicat în Tracia. Prezența lui Andrei în Bizanț este menționată în Faptele apostolilor, apocrife (presupuneri) cunoscute sub numele de Faptele lui Andrei. Dintre aceste Fapte apocrife se păstrează doar fragmente și texte reformate . . . citeste tot articolul .
Crucea Sfantului Andrei (in circulatia rutiera) |
Comentarios
Publicar un comentario