Ziua Constituției democratice a României

Ziua Constituției democratice a României.

Cine nu își respectă Constituția, pe sine nu se respectă, pe nimeni și nimic nu respectă.

Constituția nu este nimic altceva decât... un simplu "regulament de joc". 

Atunci când oamenii și-au zis "Hai să ne jucam de-a fotbalul (sau de-a șahul, sau de-a popicele, sau de-a atletismul, sau de-a feudalismul, sau de-a monarhismul, sau de-a comunismul, sau de-a democrația)!", s-au așezat la vreo masă, au pus mâna pe un creion și au așternut pe o hârtie, "reguli de urmat" pe care le-au convenit împreună... ceva de genul: 

"Băbăieți, sunteți de acord să scriem aici că cine pune laba pe minge, comite "henț", și trebuie penalizat cu șapte linii date la palmă? Ia ridicați voi mânuțele în sus să vedem cine e de acord, cine e împotrivă sau, dacă se abține cineva".

Și uite așa s-a stabilit o "regulă a jocului", de care a ținut cont și străbunicu', și bunicu', și tata, și eu, și copii mei, și poate vor ține și nepoții, și strănepoții mei.

Cum să te afli pe vreun islaz, și să patrunzi în terenul în care bat unii mingea, la fel de detașat ca un cal, ca o vacă, ca un bou sau ca o oaie, aflate "în păștere?

Cum să te năpustești să traversezi strada în anul 2020, ca unul în 1920, ca unul în 1820 sau ca unul în 1870?

Mie unul îmi place jocul numit "de-a democrația", și din cauza asta eu i-am învățat cu "drag regulamentl de joc".

N-am pretins niciodată să mai placă cuiva jocul sau jocurile pe care îmi place mie să le practic, dar odată ce o constituție este "în vigoare", înseamnă că stă acolo, sculată (ca o coloană vertebrala dreaptă, și verticală) pentru că a suit-o acolo, la vedere, o suficientă... majoritate.

Din punctul meu de vedere, ceea ce nu e bun, trebuie dat jos, ca să nu ne închinăm ca proștii la o icoană în care nu credem.

Cum ștergem însă cu buretele (ca pe tabla de la școală), faptul că... deși nu schimbarăm... în vigoarea Constituție încă din 1991, ca să o înlocuim cu o alta care ne-ar place, marea majoritate face abstracție de asta convenită, și în practică... ca soliști ai unei orchestre simfonice cu peste 18 milioane de soliști, în loc să facă "scârța - scârța" după "partitura" asta, scârțâie fiecare... după ureche.

Eu unul mi-am dat silința să înțeleg nu doar fiecare cuvânt al textului Constituției, ci să înțeleg și sensul fiecăruia dintre cuvinte, și să mai și compar actuala Constituție, cu versiunile ei mai vechi, sau cu constituții ale altor țări.

Am să pun aci mai jos, "materie primă" (ca un fel de plastilină) din cea cu care m-am jucat eu, făcând tot felul de figuri (și la propriu, și la figurat), poate... mai ști, o mai vrea și altul să se joace, dar nu dispune de "plastilina" necesară.

În orice caz, este mai mare rușinea, să vezi înaltul grad de considerație pe care poporul spaniol îl acordă constituției lor în vigoare, vis a vis de piticul grad de considerație pe care îl acordă poporul român acestei constituții în vigoare din 1991, pe care nu i-a băgat-o nimeni pe gât, ci și-a băgat-o singur

- Constitutie.

- Constitutia democratica a Romaniei.

Constituția 1991 vs Constituția 2003 .

- Constitutia 1965 a Romaniei .

- 6 Decembrie. Ziua Constitutiei spaniole.

- 2018. A 40-a aniversare a Constitutiei spaniole.


Constitutia spaniola, pastrata intr-o camera blindata


Constituția României, în cea mai oficială din formele n care am găsit-o




 

Comentarios

Entradas populares de este blog

Información AYUDA para damnificados por la DANA / Informații despre AJUTOR pentru victimele DANA

Păcureți (1912). Traiul sătenilor / Păcureți (1912). El nivel de vida de los aldeanos

Despre "Monografia comunei Păcureți" / Sobre la "Monografía de la comuna de Pacureți"