Perpetua piramidă social-umană
Articol start up on 23.08.2022_21.25 (UTC+2)
Perpetua piramidă social-umană
Am creat pagină-web articolelor "Motivație intrinsecă" și "Motivație extrinsecă" încă de la începuturile perioadei mele de creator de pagini web (2010-2011) pentru că găseam a fi extrem de importantă definirea acelui fapt când... faci ceva, mânat de impulsuri externe ție, sau când faci ceva mânat de impulsuri venite din interiorul tău.
Acum, la ora când vreau să scriu acest articol despre "piramide umane", îmi prinde bine faptul că având deja create respectivele pagini web, am URL-ul lor, și astfel, pot transforma un titlul lor în link, și astfel, pot trimite cititorul la ele.
Cititor care... dacă vrea, folosește, dacă nu vrea... nu folosește, linkurile de mine indicate.
Dar eu, spre a nu sta să explic de fiecare dată, ce anume conținut explicativ stă în spatele anumitor cuvinte, din cuvintele cu care compun vreun text, am tot pre-pregătit pagini-web ce găzduiesc conținuturi explicative în diferite faze de creare.
Când vorbesc despre "piramida umană", mă gândesc de fapt la "stratificarea socială".
Piramida umană cea creată de oameni ca metodă de divertisment, sau de competiție, ne servește de minune să înțelegem că așa cum nici o piramidă nu se poate constitui fără primul nivel (etaj, treaptă), nici piramida social umană nu a existat vreodată, și nu va exista. ca având primul nivel abstras, și... ca și cum ar începe de la etajul doi.
Conviețuirea social-umană este, înainte de orice, un joc.
Un joc în care gradul de fair-play a pornit, din negura istoriei, de la zero, și chiar dacă (pe o scară de la 1 la 100) o fi urcat vreo 10-15 procente, încă predomină jocul urât, jocul lipsit de fair-play.
Oamenii care conformează baza piramidei social-umane, nu au sub tălpile lor umerii nici unui alt om, ci doar... Pământul.
Când eram mic și bunicul avea chef de vreo taină cu mine, îmi povestea că, pe lumea asta... "există nouă ceruri".
Nu știu ce gândea el când zicea așa, dar eu am făcut mereu legătura cu ierarhiile social-umane. iar în ce privește piramidele umane care le fac oamenii din divertisment, chiar nu am numărat niciodată până acum, numărul maxim de etaje pe care... cine știe ce campioni, au reușit să-l constituie.
Am scris în YouTube formula: "piramide humana mas alta del mundo" și... mi-au ieșit mai multe așa zise piramide (nu respectă o scară să zicem... 15, 14, 13, 12, 11... etc... până la 1, dar se vede efortul, priceperea, dăruirea, greutatea... constituirii lor).
După cum este de la sine înțeles, greutatea cea mai mare cade pe umerii celor ce constituie... prin motivație intrinsecă, sau prin vreun fel de motivație extrinsecă (licită sau ne-licită), baza, primul nivel, al piramidei.
Chiar dacă istoria umană a fost într-o continuă evoluție, piramida social-umană tot de la primul nivel în sus, s-a constituit.
În era sclavagistă, cei ce formau primul nivel, erau "sclavii", în era feudalistă, erau "iobagii", iar în era democratică, sunt "lucrătorii".
După cum se vede și în video, nu toată lumea ia parte în mod efectiv la constituirea piramidei.
Unii participă din al doilea, al treilea, sau al n-lea rând, alții sunt simpli spectatori, alții nici la privilegiul de spectator nu pot ajunge, iar mulți alții... poate că nu sunt pe fază sau, poate că nici nu sunt interesați.
Ceea ce vreau să spun este că mie mi-a plăcut întotdeauna să pun umărul acolo unde e cel mai greu (la baza piramidei), și că... de pe acest... jos nivel, am încercat și voi continua să încerc, din răsputeri, să apăr drepturile mele, și al celor de pe același palier... ca și mine.
Dacă pe vremea sclavagismului, cei de pe prima treaptă nu aveau statuate drepturi de om, ci de animal (făcând ceea ce făceau... mânați în totalitate de o forță externă lor) , dacă pe vremea feudalismului, cei de pe prima treaptă putem spune că erau... semi-liberi, în era democratică, tot ce este om... inclusiv cei ce constituie prima treaptă a piramidei social-umane, are statuată condiția de... om liber.
Mulți sunt cei care, de la orice nivel al piramidei (inclusiv dintre cei de la primul nivel) atentează (deliberat sau nu) la condiția de om liber a altora, și le este favorizată această atentare, tocmai de lipsa de cunoaștere a "regulilor jocului" de care mulți dau dovadă (indiferent "etajul" de la care iau parte la acest... spectacol.
Aceeași piesă dar... mereu alți actori.
Comentarios
Publicar un comentario