Despre Mariupol, cu internautii / Sobre el Mariupol, con los internautas

 Article start up on 11.03.2022_11.20 (UTC+1 / Paterna, España

Scriam in Facebook (dar mai apoi mi-am luat de lucru pentru aici):

........................
Un enciclopedic articol despre MariupolEvitați (pe cat se poate), versiunea în limba română. 
/
Ultimele două editări par a fi făcute de doi ruși, și sunt pe-acolo expresii precum:
"Numărul populației - 492.176 (recensământul ucrainean din 2001). Apoi, se bănuiește că ea a ajuns la 461.810 (estimare în anul 2013)"
în care se vede copilărescul dezacord între masculin și feminin pe care il produce mai ales traducătorul automat, sau precum: 
"Dezvoltarea industriei grele, două instalații mari de oțel ("Azovstal", "Illych")", acolo unde noi spunem in general "două mari combinate de producere a oțelului". 

Dar nu asta ar fi problema principală, la asta se mai adaugă și faptul că articolul este sărac, deși articolele în ucraineană, rusă, engleză, franceză, sau spaniolă sunt mult mai generoase (despre Mariupol existând versiuni in 111 limbi.
/
Mie mi s-au eliminat destul de multe articole traduse și publicate în "Wikipedia în limba română", pe tot soiul de motive dar în general pentru, ziceau cenzorii, "surse bibliografice insuficiente" si as zice ca știu ce înseamnă sa te confrunți cu "noul tip de cenzura comunista"
De la ultima blocare a contului meu (in vara lui 2021) nu mai mi-am irosit timpul spre a traduce și publica nimic (pentru că pe mine mă costă o munca poate si de o săptămână dedicata acelui subiect iar ei îmi rad respectiva muncă în câteva secunde.
E contra-productiv să încerci sa mergi... unde ai treaba, daca din sens opus năvălește o cireada (de vite, de oameni, sau... mixta), Astfel ca daca tu ai avea casa pe strada "Santo Domingo" din Pamplona si munca la "Plaza de Toros" si ai vrea sa mergi acasă la tine, daca normala ta vrere se suprapune vrerii unei imense majorități de a merge (cu treaba ei), in același timp... dinspre strada "Santo Domingo" din Pamplona înspre "Plaza de Toros", tu nu vei putea merge unde ai treaba (acasa la tine) din simplul motiv ca... fara a avea ceva cu tine, alții au treaba... in alta direcție,


<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<            >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
.

  • TVE - Noticias - San Fermin.
  • El recorrido - San Fermin .
  • El encierro discurre por un recorrido cerrado de 875 metros por varias calles del casco viejo de Pamplona, desde la cuesta de Santo Domingo hasta la plaza de toros / Alergarea cu taurii se desfășoară de-a lungul unui traseu închis lung de 875 de metri, pe mai multe dintre străzile orașului vechi ale localității Pamplona, ​​de la "Santo Domingo" până la "arena de tauri".
  • Video infográfico del encierro .
  1. Corrales Santo Domingo Pamplona .
  2. Ayuntamiento de Pamplona .
  3. Curva de Estafeta. Encierro de San Fermín
  4. Telefonica Pamplona
  5. Plaza de Toros de Pamplona



Comentarios

Entradas populares de este blog

Păcureți (1912). Traiul sătenilor / Păcureți (1912). El nivel de vida de los aldeanos

Despre "Monografia comunei Păcureți" / Sobre la "Monografía de la comuna de Pacureți"

Păcureți 1912. Hora satului / Păcureți 1912. El baile local