Solidaritatea de tip ortodox este foarte puțin orto-doxă / La solidaridad ortodoxa es muy poco orto-doxa.

 Article start up on 03.03.2022_11.26 (UTC+1 / Paterna, España)

Vedem in acest zile in care Ucraina traieste marea tragedie de a fi invadata de Rusia, pe motiv ca ucrainenii nu au stiut sa aleagă in asa fel incat sa se incadreze in marja de libertate trasata de Rusia, foarte multe persoane care se implica in fel si chip in actiuni de ajutorare a acelor cetateni ucrainieni cu care reusesc sa conecteze.
Solidaritatea este un lucru despre care nimeni nu poate spune ca exista vreun moment in care nu ar fi nevoie de ea. Dar, ca sa facem un inceput discutiei noastre de aici, am sa inpart si conceptul "solidaritate" in aceleasi trei tipuri in care impart si concepte precum:

.
Mai frate, de unde sa stii tu, asa... aiurea, cand ii pica unei persoane complet necunoscute, cand ii pica bine o farfurie de ciorba, un caus de palma de coliva, un covrig, o paine, sau altceva?
Tu, poate cadorisesti pe cineva cu doua kile de orez, dar el mai are patru acasa, dar are nevoie de tenesi. 
Pe-aici prin Spania, tot romanii sunt, in majoritatea lor, cei care isi fac pomeni cu cersetorii (in majoritatea lor, tot romani), intretinand si cultivand cersetoria.
Mai merg si strainii la jocul asta, dar in general, strainii, sunt constienti ca daca isi platesc impozitele, Statul se ocupa in mod organizat de asistenta sociala.
Persoanele din fostele "state comuniste", atata au fost fentate de stat, incat e suficient sa auda cuvantul "stat", si i se si activeze reflexul de asi pazi buzunarul.
Trecerea de la "statul comunist" la "statul democratic", desi a fost ca si cand ai schimba de la "tabinet" la "septica", sau de la "fotbal" la "rugby" (sau invers), "numitorul comun" al denumirii celor doua jocuri diferite, era tot "stat", asa ca romanul a ramas ca un fel de taur care, cand vede rosu, nu il mai intereseaza altceva decat ca vede rosu.
<<<<<<<<<<<
Felul no-formal, si informal in care romanii vor sa-i ajute pe ucraineni, dincolo de faptul ca este... salutabil, mai mult incurca decat ajuta.
Si toata asta din cauza obiceiului de a cauta cai cat mai ne-oficiale, de a face un asa lucru.

Va urma!

Solidaridad, como debía ser / Solidaritate, cum ar trebui sa fie


Comentarios

Entradas populares de este blog

Păcureți (1912). Traiul sătenilor / Păcureți (1912). El nivel de vida de los aldeanos

Despre "Monografia comunei Păcureți" / Sobre la "Monografía de la comuna de Pacureți"

Păcureți 1912. Hora satului / Păcureți 1912. El baile local