Apărător al Drepturilor Omului / Defensor de los Derechos Humanos

Apărător al Drepturilor Omului / Defensor de los derechos humanos

Un apărător al drepturilor omului este o persoană care lucrează pașnic în favoarea drepturilor proclamate în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Poate face acest lucru informând publicul despre încălcările drepturilor omului sau promovând campanii de promovare și protecție a acestor drepturi. Apărătorii drepturilor omului pot fi avocați care apără cauza vreunor deținuți politici și dreptul lor la un proces echitabil, pot fi mame ale vreunor persoane dispărute care mărșăluiesc pentru a cere adevărul despre soarta copiilor lor, pot fi jurnaliști, profesori, sindicaliști care luptă pentru respectarea drepturilor lor economice, pot fi comunități țărănești și/sau indigene care se organizează pentru a apăra recunoașterea drepturilor lor, organizații care luptă împotriva impunității autorilor de încălcări ale drepturilor omului. Această luptă pentru respectarea drepturilor omului este în multe țări o activitate cu un risc ridicat, iar grupurile și indivizii care se angajează pe această cale sunt de obicei obiectivul prioritar al autorităților și al grupurilor private care recurg la efectuarea de dispariții forțate, execuții sumare, detenții arbitrare sau inclusiv la tortură, pentru a-i face să tacă. 

Diverse organizații neguvernamentale ( ONG-uri ) au programe specifice pentru activiștii aflati în apărarea drepturilor omului. De exemplu, Organizația Mondială Împotriva Torturii sau Amnesty International

Declarația Națiunilor Unite privind Apărătorii Drepturilor Omului


La 9 decembrie 1998, Adunarea Generală a ONU a aprobat Declarația Națiunilor Unite cu privire la dreptul și datoria persoanelor, grupurilor și organelor societății de a promova și proteja drepturile omului și libertățile fundamentale universal recunoscute (A/ RES/53/144), indeobste cunoscută sub numele de Declarația privind Apărătorii Drepturilor Omului,[13] fiind primul instrument al ONU de legitimare și de definire a apărătorilor drepturilor omului, precum și dreptul și responsabilitatea întregii comunități internaționale de a proteja drepturile omului 


Din punct de vedere juridic Declarația nu este obligatorie, dar articulează drepturile stabilite prin tratatele privind drepturile omului  existente si le aplică apărătorilor drepturilor omului pentru a-și legitima activitatea și asi extinde protecția asupra respectivilor apărători. Potrivit Declarației, un apărător al drepturilor omului este orice persoană care lucrează pentru promovarea sau protejarea drepturilor omului, fie profesional, fie non-profesional; singur sau ca parte a vreunui grup sau instituție. 

Declarația articulează drepturile existente într-un mod care facilitează aplicarea acestora pe apărătorii drepturilor omului. Drepturile protejate de Declarație includ, printre altele, dreptul de a dezvolta și discuta noi idei despre drepturile omului și de a pleda pentru acceptarea acestora; dreptul de a critica organele și agențiile guvernamentale și de a face propuneri pentru îmbunătățirea funcționării acestora; dreptul de a oferi consultanță și asistență juridică sau de altă natură în apărarea drepturilor omului; dreptul de a observa echitabilitatea proceselor; dreptul la acces nestingherit și la comunicare cu organizații neguvernamentale și interguvernamentale; dreptul de acces la resurse în scopul apărării drepturilor omului, inclusiv primirea de fonduri din exterior și drepturile la libera exprimare, asociere și întrunire. 

Declarația indică faptul că Statele au responsabilitatea de a implementa și respecta prevederile Declarației și subliniază datoria Statului de ai proteja pe acesti apărători de violență, de represalii și de intimidare ca urmare a activității lor în domeniul drepturilor omului. Declarația atribuie, de asemenea, responsabilitatea de a proteja drepturile omului la nivel individual și în special a persoanelor in profesii care pot afecta drepturile omului, precum forțele de ordine, operatorii de justiție etc. 

Perspectiva din punctul de vedere al genului


Adunarea Generală a Națiunilor Unite și Biroul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului au identificat dificultăți suplimentare pentru femeile activiste pentru drepturile omului și au cerut să lucreze dintro perspectivă de gen asupra acestei probleme, instituind ziua de 29 noiembrie drept Zi internațională a femeilor apărătoare ale drepturilor omului.


La 21 martie 2013 în Rezoluția aprobată de Consiliul Drepturilor Omului 22/6. Protecția apărătorilor drepturilor omului își exprimă îngrijorarea în special cu privire la discriminarea și violența sistemică și structurală cu care se confruntă femeile apărători ai drepturilor omului și solicită statelor să includă perspectiva de gen în eforturile lor de a crea un mediu sigur și propice pentru apărarea drepturilor omului; 

Prima rezoluție adoptată de Adunarea Generală a ONU privind femeile apărătoare a drepturilor omului a fost aprobată la 18 decembrie 2013 „Promovarea Declarației privind dreptul și îndatorirea persoanelor, grupurilor și instituțiilor de a promova și proteja drepturile omului.” Drepturile omului recunoscute universal și Libertăți fundamentale: Protecția apărătorilor drepturilor omului și a apărătorilor drepturilor femeilor din cadrul Adunării Generale a ONU” (Rezoluția femeilor apărătoare ale drepturilor omului).

Vezi și


Vezi mai multe / Véase mas detallesApărător al Drepturilor Omului / Defensor de los derechos humanos 


..................................... Consideratii admin / Consideraciones admin ....................................

Pe 18 noiembrie 2023, observând din întâmplare că articolul despre conceptul "Human rights defender" ("Defensor de los derechos humanos") are în Wikipedia versiuni în 33 de limbi, dar nu și în limba română, prin traducere din spaniolă i-am creat eu versiune și în limba română sub denumirea de "Apărător al drepturilor umane".
Mi-ar fi plăcut să folosesc ca titlu formula "Promotor, militant și apărător al Drepturilor Umane" dar, în primul rând, în Wikipedia, prin traducere, nu te poți îndepărta prea mult de litera și spiritul textului după care traduci, și în afară de asta, așa în general, dacă nu folosești formula cel mai general acceptată de public, probabilitatea ca publicul să se întâlnească cu acel articol va fi extrem de mică.
Pentru că eu (conștient/neconștient) asta am fost, și am făcut de când mă știu, am încercat să promovez respectarea drepturilor de persoană ale oricui, vizavi de oricine.
Nu mi-a plăcut niciodată să subjug pe cineva, nici nu am acceptat să fiu subjugat de cineva.
Am exersat asta mai întâi în primii mei 18 ani de viață, ca frate mai mare într-o familie în care eram patru frați.
Un exemplu cocludent pentru felul meu de a fi, îl constituie faptul că am fost înrolat obligatoriu pentru satisfacerea serviciului militar obligatoriu, în armata Republicii Socialiste România, în iunie sau iulie 1979, cu gradul de soldat, și m-am eliberat pe 22-25 decembrie 1980, tot cu gradul de soldat.
În viața civilă, unul dintre motivele pentru care am ales să-mi câștig pâinea de zi cu zi prin intermediul volanului de camion a fost pentru că (cel puțin teoretic) postul de șofer profesionist (precum postul de pilot de avion de vânătoare) este un post fără subalterni și fără superiori (doar tu, cu tine)
În 2023 suntem peste 8 miliarde de locuitori pe Pământ și nici măcar doi locuitori nu gândesc identic.
Ca ființe umane, avem multe lucruri în comun, dar avem destul de multe care ne fac diferiți.
..........................
Pe Facebook astăzi, legat de o postare de-a mea, a venit (ca a multa oară) să comenteze, un „prieten din listă”.
Este un amic care este de fapt un in-amic, și pentru că suntem complet diferiți, în modurile noastre de a gândi.
Eu spun că el reprezintă foarte bine stilul de gândire rusesc, în timp ce eu reprezint (tot conform propriei mele opinii) modul de gândire american.
Pe mine mă lasă rece (sau mă interesează foarte puțin) ce postează el peretele lui de Facebook, dar lui îi pasă foarte mult de ceea ce postez eu pe propriul meu perete de Facebook.
Acest tip face parte dintre acei oameni care caută modalități de a încerca să te facă să taci, să nu aperi drepturi (ale tale sau ale altora).
Pe Facebook există un buton cu care poți elimina pe cine vrei de pe lista ta, dar nu-mi place să elimin pe nimeni din lista mea, pentru că cel care trebuie să câștige până la urmă este... argumentul corect și nu vreun individ anume.
Acesta nu este altceva decât un mic exemplu, dintre mii, care confirmă că viața unui apărător al drepturilor de om nu este ușoară.
Oponenții materiei numite Drepturile Omului, folosesc tot felul de mizerii, de lovituri sub centură (inclusiv insulta) pentru a te face să taci.
Eu însă fac parte dintre oamenii cărora nu le plac coliviile, nici măcar cele pentru păsări, cu atât mai puțin cele pentru oameni.

Facebook - 20.11.2023



El 18 de noviembre de 2023, notando por casualidad que el artículo sobre el concepto de "Human rights defender" / "Defensor de los derechos humanos" tiene versiones en 33 idiomas en Wikipedia, pero no en rumano, mediante traducción del español le he creado yo versión en rumano bajo el nombre "Defensor de los derechos humanos".
Me hubiera gustado utilizar como título la fórmula "Promotor, militante y defensor de los Derechos Humanos", pero, antes que nada, en Wikipedia (y no solo en Wikipedia), traduciendo, no puedes alejarte demasiado de la letra y del espíritu del texto que estás traduciendo, y además por lo tanto, como norma general, si no se utiliza la fórmula más aceptada por el público, la probabilidad de que el público encuentre con sus búsquedas ese artículo será extremadamente baja.
Porque yo (consciente/inconscientemente) eso es lo que fui, y lo he hecho desde que me conozco, he tratado de promover el respeto a los derechos humanos de cualquiera, frente a cualquiera.
Nunca me gustó subyugar a nadie, ni acepté ser subyugado por nadie.
Practiqué esto por primera vez en mis primeros 18 años de vida como hermano mayor en una familia de cuatro hermanos.
Un otro ejemplo concluyente de mi forma de ser es el hecho de que fui alistado obligatoriamente para cumplir el servicio militar obligatorio, en el ejército de la República Socialista de Rumania, en junio o julio de 1979, con el grado de soldado, y fui liberado por alrededor del 22 de diciembre de 1980, también con el grado de soldado.
En la vida civil, uno de los motivos por lo cual elegí ganarme el pan de cada día mediante el volante del camión, era porque (por lo menos en la teoría) el puesto de chofer profesional (como el puesto de piloto de avión de combate) es un puesto sin subordinados y sin superiores (solo tu, contigo).
En el 2023 estamos mas de 8 mil millones de habitantes en la Tierra, y no hay dos habitantes que piensan de la misma manera.
Como seres humanos, tenemos muchas cosas en común, pero tenemos bastantes que nos hacen diferentes.
.........................................................
En el Facebook, hoy, relacionado a una publicación mía, ha venido a comentar un "amigo de lista".
Es un amigo que en realidad es enemigo, porque estamos completamente de revés, en lo que se trata de forma de pensar.
Digo yo que el representa muy bien el estilo ruso de pensar, mientras yo represento (también en mi propia opinión) forma de pensar americana.
A mi no me importa (o me importa muy poco) lo que el publica en su muro de Facebook, pero a el le importa mucho lo que yo estoy publicando en mi propio muro de Facebook.
Este tío hace parte de aquellas persona que buscan modalidades para intentar hacerte callar, hacerte no defender derechos (tuyos, o de otros).
En el Facebook hay un botón con que puedes eliminar de tu lista a quien quieres, pero a mi no me gusta eliminar de mi lista a nadie, porque el que debe ganar es el argumento correcto y no algún individuo concreto.
Esta no es mas que una pequeña muestra, entre miles, que la vida del defensor de los Derechos Humanos, no es fácil.
Los adversarios de la materia de Derechos Humanos, utilizan todo tipo de suciedades (incluso las insultas) para hacerte callar.
Pero yo soy de aquellas personas a las que no les gustan las jaulas, ni siquiera para los pájaros y mucho menos para las personas.

"Socialismul este atât de bun încât a fost nevoie să se construiască un mare zid (o mare cortină de fier) pentru ca lumea să nu fugă și să scape de atâta fericire". See more...


  • Din activitatea mea de apărare, de sprijinire și de promovare a Drepturilor de Om, face parte și crearea (în peste 13 ani), a peste 4100 pagini web dedicate tot atâtor articole. Numai în perioada 10 mai 2023 - 20 noiembrie 2023, iată articolele cărora le-am dedicat propria lor pagină web. 
  • La creación, en más de 13 años, a más de 4.100 páginas web (4.100 artículos) forma parte de mi actividad de defensa, de apoyo y de promoción de los Derechos Humanos. Mirando sólo el periodo 10 de mayo de 2023 al 20 de noviembre de 2023, tengo aquí una lista con los artículos a los que le he dedicado su propia página web.


  1. Declarația Universală a Drepturilor Omului > Page start up on ... 2016. 
  2. Uzurparea identității / Suplantación de identidad > Page start up on 10.05.2023
  3. Derecho / Drept > Site start up on 15.05.2023 
  4. Termen / Término / Term > Page start up on 18.05.2023
  5. Etimología > Page start up on 18.05.2023
  6. Definiție / Definición > Page start up on 18.05.2023 
  7. Stat (dezambiguizare) / Estado (desambiguación) > Page start up on 27.05.2023
  8. Cerbii lui Mihai-Vodă > Page start up on 27.05.2023 
  9. Reprezentanți și Supervizori / Apoderados y Interventores > Page start up on 27.05.2023
  10. Credința mea este democrația / Mi fe es la democracia > Page start up on 28.05.2023
  11. Cărei clase sociale aparții? / ¿A qué clase social perteneces? Page start up on 30.05.2023
  12. Cel care nu-și câștigă pâinea pe cale legitimă, n-ar trebui să mănânce > Page start up on 31.05.2023
  13. El que no se gana su pan por vía legitima, no debería comer > Page start up on 31.05.2023
  14. Timp liber / Ocio > Page start up on 31.05.2023
  15. Contrabandă cu timp personal / Contrabando con tiempo personal > Page start up on 31.05.2023
  16. Ayord > Page start up on 03.06.2023 
  17. Necesitățile umane fundamentale / Necesidades humanas fundamentales > Page start up on 02.06.2023
  18. Statul de Drept (ONU)/ Estado de Derecho (ONU) > Page start up on 04.06.2023
  19. Universitatea Kim Ir-sen / Universidad Kim II-sung > Page start up on 05.06.2023
  20. Inminban > Page start up on 06.06.2023
  21. Acces la Internet / Acceso a Internet > Page start up on 06.06.2023
  22. Persona, Persoană, Person, Персо́на > Page start up on 08/06/2023
  23. Terminologie / Terminologia > Page start up on 08/06/2023 
  24. Terminologie economică / Terminología económica > Page start up on 08/06/2023
  25. Terminologie juridică / Terminología jurídica > Page start up on 08/06/2023
  26. Terminologie de Juridică a Muncii / Terminología Jurídica Laboral > Page start up on 09/06/2023
  27. Terminologie politică / Terminología política > Page start up on 10/06/2023
  28. Asasinarea reputației / Asesinato de la reputación / Page start up on 10/06/2023
  29. Asasinarea socială / Asesinato social > Page start up 10.06.2023
  30. Conflictivitatea în Muncă / Conflictividad laboral > Page start up on 12.06.2023
  31. Buletin de știri / Boletín de noticias (11.05.1989) > Page start up on 13.06.2023
  32. Perfecționarea "juriștilor" în RSR / Formación de "juristas" en la RSR > Page start up on 14.06.2023
  33. Mentalitatea de rac / Mentalidad de cangrejo > Page start up on 15.06.2023
  34. Închipuire / Imaginación > Page start up on 15.06.2023
  35. Credința religioasă / Creencia religiosa > Page start up on 16.06.2023
  36. Preambul / Preambulo (561/2006 CE) > Page start up on 17.06.2023
  37. Ayord, avocatul lui Ayord / Ayord, el abogado de Ayord > Page start up on 17.06.2023
  38. Prostituție laborală / Prostitución laboral > Page start up on 18.06.2023 
  39. Descărcarea și urcarea de fișiere / Descarga y subida de archivos > Page start up on 18.06.2023
  40. Prostituție morală / Prostitución moral > Page start up on 18.06.2023
  41. Prostituție sexuală / Prostitución sexual > Page start up on 18.06.2023
  42. Prostituție / Prostitución > Page start up on 18.06.2023 
  43. Liber înseamnă nemanipulat / Libre significa no manipulado > Page start up on 18.06.2023 
  44.  Falsificare / Falsificación > Page start up on 18.06.2023
  45. Libertatea ori este morală, ori nu există > Page start up on  19.06.2023 
  46. La libertad o es moral, o no existe > Page start up on 19.06.2023
  47. Când ești sărac, ești și urât și prost > Page start up on 20.06.2023
  48. Cuando eres pobre, eres y feo y estúpido > Page start up on 20.06.2023
  49. Era Internetului / La era de Internet > Page start up on 21.06.2023
  50. Înaintea erei Internetului / Antes de la era del Internet > Page start up on 21.06.2023
  51. Căutându-mi justiția / Buscando mi justicia > Page start up on 21.06.2023
  52. O scrisoare a lui Abraham Lincoln / Una carta de Abraham Lincoln > Page start up on 22.06.2023
  53. Mentalități / Mentalidades > Page start up on 23.06.2023
  54. Mentalitate de turmă / Mentalidad de rebaño > Page start up on 23.06.2023
  55. Mentalitate socială / Mentalidad social > Page start up on 23.06.2023
  56. Scenariu / Guion > Page start up on 23.06.2023  
  57. Scenarist / Guionista > Page start up on 23.06.2023 
  58. Îndrumător / Guion > Page start up on 24.06.2023
  59. Ghid tehnic / Guion técnico > Page start up on 24.06.2023
  60. Încadrare / Encuadre > Page start up on 24.06.2023
  61. Încadrare (științe sociale) / Encuadre (sociales) > Page start up on 24.06.2023
  62. Regizor de film / Director de cine > Page start up on 24.06.2023
  63. Scrisoare deschisă / Carta abierta > Page start up on 25.06.2023
  64. Scrisoare deschisă română-spaniolă / Carta abierta rumano-español > Page start up on 25.06.2023
  65. Dictatură / Dictadura > Page start up on 26.06.2023
  66. Ion, Rebreanu, Danileț > Page start up on 28.06.2023
  67. Contract (dezambiguizare) / Contrato (desambiguación) > Page start up on 28.06.2023
  68. Vulg / Vulgo > Page start up on 02.07.2023 .  
  69. Gloată / Chusma > Page start up on 02.07.2023 
  70. Mentalitate de cal / Mentalidad de caballo > Page start up on 03.07.2023
  71. Prag electoral / Barrera electoral > Page start up on 03.07.2023
  72. Descoperirea Americii / Descubrimiento de America > Page start up on 04.07.2023
  73. Yo, en ruta / Eu, în rută > Page start up on 05.07.2023 
  74. Non persoană / No persona > Page start 06.07.2023 
  75. O scrisoare pierdută / Una carta perdida > Page start up on 06.07.2023
  76. Jihadul împotriva democrației / Yihad contra la democracia
  77. Drepturile Omului / Derechos Humanos > Site start up on 07.06.2023
  78. Autoexil / Autoexilio Page start up on 07.07.2023
  79. Drept (dezambiguizare) / Derecho (desambiguación) > Page start up on 08.07.2023
  80. Sinonimie (semantică) / Sinonimia (semantica) > Page start up on 11.07.2023
  81. Cont Ayord blocat de RoWiki (2023). Laicism > Page start up on 13.07.2023
  82. Cont Ayord blocat de RoWiki (2023). Laboralism > Page start up on 13.07.2023
  83. Cont Ayord blocat de RoWiki (2023).Disidență cubaneză > Page start up on 13.07.2023
  84. Rosco Tubers + Maria Jose Jurado > Page start up on 14.07.2023
  85. I-mobil contra mobil / In-móvil contra móvil > Page start up on 15.07.2023
  86. Lumea fixă (din UE) ​​contra lucrătorului mobil > Page start up on 15.07.2023
  87. El mundo fijo (desde la UE) contra el trabajador móvil > Page start up on 15.07.2023
  88. Supranaționalitate / Supranacionalidad > Page start up on 18.07.2023
  89. Voluntariat / Voluntariado > Page start up on 18.07.2023  
  90. Demo-Traducere / Demo-Traducción 
  91. Mahsa Amini (Irán) > Page start up on 20.07.2023
  92. Drept național / Derecho nacional > Page start up on  25.07.2023
  93. Drept universal / Derecho universal > Page start up on 25.07.2023
  94. Drept local / Derecho local > Page start up on 26.07.2023
  95. Limba comunistă română / Lengua comunista rumano > Page start up on 28.07.2023
  96. Prea mulți oamenii cu vedere și orizont de cal (maxim de girafă) > Page start up on 31.07.2023
  97. Client (Roma antică) / Cliente (Roma antigua) > Page start up on 02.08.2023 
  98. Dicționarul limbii romîne moderne (Prefața) > Page start up on 05.08.2023
  99. Dicționarul limbii romîne literare contemporane (Prefața) > Page start up on 05.08.2023
  100. 1. Cuvînt înainte. Pagina III (DLRLC) > Page start up on 17.08.2023
  101. 2. Cuvînt înainte. Pagina IV (DLRLC) > Page start up on 18.08.2023
  102. 3. Cuvînt înainte.  Pagina V (DLRLC) >  Page start up on 18.08.2023
  103. 4. Uniunea Scriitorilor din Romînia / Unión de Escritores de Rumania > Page start up on 06.08.2023  
  104. Lista abrevierilor / Lista de abreviaciones (DLRM) > Page start up on 07.08.2023
  105. Ierarhia academică / Jerarquía académica > Page start up on 09.08.2023
  106. Setați din fabrică de sistemul comunist / Configurados desde la fábrica por el sistema comunista > Page start up on 19.08.2023
  107. Manual de Constituția R.S.R., clasa a VII-a, 1989 > Page start up on 20.08.2023
  108. ⦁ Constituția RSR, Pagina 5. Statul. Page start up on 25.08.2023
  109. ⦁ Constituția RSR, pagina 8. Dreptul > Page start up on 29.08.2023
  110. ⦁ Constituția RSR, pagina 12, Constituția > Page start up on 08.09.2023
  111. ⦁ Constituția RSR, pagina 16. P. C. R. > Page start up on 08.09.2023
  112. ⦁ Constituția RSR, pagina 19. Stat socialist > Page start up on 08.09.2023
  113. ⦁ Constituția RSR, pagina 23. Stat socialist (II) > Page start up on 12.09.2023
  114. ⦁ Constituția RSR. Pagina 26. Stat suveran, independent și unitar >  Page start up on 14.09.2023 
  115. ⦁ Constituția RSR. Pagina 29. Rolul și funcțiile statului nostru socialist > Page start up on 15.09.2023 
  116. ⦁ Constituția RSR. Pagina 31. Organizarea și conducerea vieții de stat în RSR > Page start up on 15.09.2023
  117. ⦁ Constituția RSR. Pagina 35. Consiliul de Stat și Președintele R. S. R. > Page start up on 17.09.2023   
  118. ⦁ Constituția RSR. Pagina 41. Organele locale ale puterii de stat > Page start up on 17.09.2023
  119. ⦁ Constituția RSR. Pagina 43. Formarea organelor puterii de stat > Page start up on 18.09.2023 
  120. ⦁ Constituția RSR. Pagina 45. Organizarea și desfășurarea alegerilor de deputați > Page start up on 18.09.2023
  121. ⦁ Constituția RSR. Pagina 46. Desfășurarea alegerilor de deputați > Page start up on 18.09.2023 
  122. Clasa juridică (comunistă si postcomunistă) > Page start up on 30.08.2023
  123. Constituţia Republicii Socialiste România, clasa a VII-a, 1989 > Site start 23.09.2023
  124. Constituția RSR. Lecția I. Statul > Pagină nouă creată la 23.09.2023
  125. Constituția RSR.  Lecția II. Dreptul > Page start up on 25.09.2023
  126. Constituția RSR.  Lecția III. Constituția > Page start up on 25.09.2023
  127. Constituția RSR. Lecția IV. PCR > Page start up on 25.09.2023
  128. Constituția RSR. Lecția V. RSR - stat socialist > Page start up on 26.09.2023
  129. Constituția RSR. Lecția VI. RSR - patria oamenilor muncii > Page start up on 27.09.2023
  130. Constituția RSR. Lecția VII.  Stat socialist suveran, independent și unitar > Page start up on 28.09.2023
  131. Constituția RSR. Lecția VIII. Rolul și funcțiile statului nostru socialist > Page start up on 01.10.2023   
  132. Constituția RSR. Lecția IX. Organizarea și conducerea vieții de stat în RSR > Page start up on 01.10.2023  
  133. Constituția RSR. Lecția X. Consiliul de Stat și Președintele RSR > Page start up on 01.10.2023
  134. Constituția RSR. Lecția XI. Organele locale ale puterii de stat > Page start up on 01.10.2023 
  135. Constituția RSR. Lecția XII. Formarea organelor puterii de stat > Page start up on 01.10.2023  
  136. Constituția Federației Ruse > Page start up on 05.10.2023_14.40
  137. Limba ceaușistă română / Lengua ceausista rumana  > Page start up on 2023.10.23
  138. Limba socialistă română / Lengua socialista rumana > Page start up on 27.10.2023
  139. Comparaţia / Comparación > Page start up on 31.10.2023
  140. Persoană (dezambiguizare) / Persona (desambiguación) > Page start up on 01.11.2023
  141. Promotor > Page start up on 02.11.2023
  142. Promotor (amator) al Drepturilor Universale > Page start up on 03.11.2023
  143. Promotor de Wikipedia > Page start up on 03.11.2023
  144. Circulație / Circulación > Page start up on 04.11.2023
  145. Dumnezeu nu are un fiu, ci are peste opt miliarde de fii și de fiice / Dios no tiene un hijo, sino que tiene más de ocho mil millones de hijos e hijas > Page start up on 05.11.2023
  146. Omul de cuvânt și omul de vorbă 
  147. Om / Persona > Page start up on 15.11.2023
  148. Declarația Universală a Drepturilor Omului, în Wikipedia  >  Page start up on 16.11.2023
  149. Statele semnatare (ONU) / Estados firmantes (ONU) > Page start up on 17.11.2023
  150. Apărător al Drepturilor Omului / Defensor de los derechos humanos  22 ago 2023



Comentarios

Entradas populares de este blog

Egalitatea umană / Igualdad humana

Câtă vreme... "calul e de vină", UE se duce la fund

Tatăl meu în Google Maps / Mi padre en Google Maps