Omul de cuvânt și omul de vorbă

El hombre de palabra escrita y el hombre de palabra hablada
Omul de cuvânt scris și omul de cuvânt rostit.

Omul de cuvânt scris și omul de cuvânt rostit.
Ne naștem diferiți, și trebuie să ne acceptăm diferiți, pentru că toți venim de la aceeași fabrică și ne întoarcem la aceeași fabrică (de unde am venit).
O anume doamnă ("Lasconi") despre care aș minți dacă aș spune că am auzit, a aruncat niște gaz pe focul și așa încins numit "societatea românească", declarându-se partizană a "familiei tradiționale" (adică a celei formată din bărbat și femeie).
Și eu, ca bărbat, am tins la vremea mea să mă căsătoresc cu o femeie (ceea ce am și făcut), și ori de câte ori aș lua-o de la capăt, tot la fel aș face, dar nu pentru că m-ar obliga ceva spre această conduită, ci pentru că asta este urmare a propriei mele intrinseci motivații.
Dar dacă eu am făcut cum am vrut, cum am crezut, la alegerea mea, nu văd motivul pentru care aș interveni în alegerea altcuiva, oprindu-l pe altcineva să aleagă cum/ce crede el, sau obligându-l să aleagă cum/ce i-aș spune eu.
Cred eu că oamenilor (în general) nu le convine să inițieze, să stabilească sau să întrețină relații (sociale) cu oameni pe al căror cuvânt nu te poți baza. 
Pentru că noi oamenii, de când ne naștem până murim, convenim între noi tot soiul de chestii.
Asta este ca și cum două persoane, ne-am întreba una pe alta: "Ție pe ce parte a drumului ți-ar conveni să stabilim să circulăm atunci când conducem vreun vehicul (căruț, roabă, bicicletă, motocicletă, mașină)? Pe partea stângă, sau pe partea dreaptă?".
Și astfel, persoanele, dacă convin, stabilesc, și atunci își socotesc lucrurile într-un fel, iar dacă nu convin, nu stabilesc, își socotesc altfel lucrurile.
Una dintre convențiile cele mai fundamentale (după Carta Fundamentală a Drepturilor), este constituția națională.
Constituția României democratice este vigentă din 1991 (chiar dacă a suferit o reformare).
Deci, din anul 1991 avem pe masă, la dispoziția fiecăruia dintre noi, textul... așa cum se vede, al articolului 4.2: 
"România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetățenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, religie, gen, de opinie, de apartenență politică, de patrimoniu sau de origine socială".

Prevederi constitutionale care seamana ca doua picaturi de apa cu prevederile din articolul 2 al Cartei Fundamentale a Drepturilor:
"Oricărei persoane ii sunt atribuite toate drepturile și libertățile proclamate în prezenta Declarație, fără deosebire de rasă, culoare, gen, limbăconvingere (religie, opinie politică sau de altă natura), origine națională, origine socială, avere, naștere sau orice alt fel de condiție.

 Mai mult decât atat, nu se va face nici o distincție funcție de condiția politica, de condiția juridica sau de condiția internaționala a țării, sau al teritoriului, de a cărei jurisdicție aparține vreo anume persoană, fie că este vorba de vreo țară independentă, fie că este vorba de vreun teritoriu aflat su  administrare fiduciara, de vreun teritoriu lipsit de autonomie sau de vreunul supus vreunei alte forme de limitare a suveranității."


Si care seamana ca doua picaturi de apa si cu prevederile de la articolul 21.1 din Carta UE a Drepturilor Fundamentale.

"Articolul 21. Ne-discriminarea

(1) Se interzice discriminarea de orice fel, bazată pe motive precum sexul , rasa , culoarea , originea etnică sau socială , caracteristicile genetice, limba , religia sau convingerile , opiniile politice sau de orice altă natură , apartenența la o minoritate națională , averea , nașterea , un handicap , vârsta sau orientarea sexuală."


Din punctul meu de vedere, fiecare om este liber sa se tina de cuvant, sau nu.

Dar nu este complet lipsit de cavalerism sa stai intr-un partid de o anume culoare politica, daca tu esti de o alta anume culoare politica?

Ca romani, cand am stiut ce vorbim, ce facem, daca textele de mai sus au vigenta asupra noastra din 1948, 1991, 2007, iar noi... ne facem ca ploua?

Pe mine nu ma intereseaza sa schimb parerea nimanui, ma intereseaza in schimb sa imi identific corect coechipierii si adversarii, astfel incat sa nu o iau la gioale de la adversari imbracati in acelasi echipament ca mine.

Ma intereseaza asta, pentru ca prietenii mi-i asez la o masa, iar neprietenilor le arat usa.

Lumea e larga, e loc pentru toti, dar... ca fiecaruia, si mie mi-e drag sa ma inconjor de prieteni, si nu de "cai-troieni" sau de ne-prieteni.


Art 4.2 Constitutia Romaniei (in adnotatia admin)


Deci, daca eu am fost de acord cu aceste texte, de la citirea lor, cum sa ma sucesc pe parcurs... aiurea? Adica, daca nu imi convine un text, scriu eu altul, care sa imi convina, spun public: 

"Uite, asta este forma care nu imi convine, cu care nu sunt de acord. Mie imi convine cum este in textul pe care l-am scris alaturi".

Pentru ca altfel, de unde sa stie lumea ceea ce tie iti convine, si ce nu?


Va urma / Seguirá 

Citat din Constitutia RSR:

 

"Republica Socialistă România - stat socialist suveran, independent și unitar.
R. S. România - patria liberă a tuturor oamenilor muncii de la orașe și sate, fără deosebire de rasă, naționalitate, sex sau religie".



Comentarios

Entradas populares de este blog

Información AYUDA para damnificados por la DANA / Informații despre AJUTOR pentru victimele DANA

Păcureți (1912). Traiul sătenilor / Păcureți (1912). El nivel de vida de los aldeanos

Despre "Monografia comunei Păcureți" / Sobre la "Monografía de la comuna de Pacureți"