Ziua de muncă a cailor.

  1. Mai întâi vezi pagina mea web: Ziua de munca a cailor / Jornada laboral de los caballos.
  2. Apoi citește postarea si comentariile de la articolul "Buna ziua, căutăm un sclav..."
  3. Dupa care... citește si comentariul meu de mai jos:
"Eu sunt emigrant in Spania din 2003. 
Aveam peste 25 de ani de vechime in munca, atunci când am plecat, asa ca am avut, si am, cum sa fac comparație intre cei 25 de ani de dinainte, si aproape cei 20 de după. 
Juridica socialista a Muncii si Juridica occidentala a Muncii, sunt chestiuni diferite. 
Romania, deși... si sub umbrela OIM (OIM creat in 1919) s-a băgat cat a putut mai repede (ca si in ONU, in NATO sau in UE) de respectat, n-a respectat nimic, in materie de angajamente. Romanul face confuzie de toti banii intre "Codul Muncii" si "Dreptul Muncii". 
Materia numita "Cultura juridica", are doua trepte (ca șoferia): una pentru profesioniști, iar alta... pentru amatori. 
Eu, la profesioniști (in juridica) nu mă bag, ca n-am "carnet de profesionist" pentru materia juridica. Dar la amatori, vrei nu vrei, trebuie sa te bagi, pentru ca... "Ignorantia juris non excusat". 
Intr-un fel, romanii au destule circumstanțe atenuante pentru faptul ca nu cunosc "Principiile generale ale Dreptului", ca nu cunosc "Principiile generale ale Dreptului Muncii", si... inca vreun milion de termeni
Dar in alt fel, ei sunt cei care își aleg la conducere din cei care nu ii aprovizionează cu cea mai buna marfa in materie de Drept, din lume. Pai ce aia-s asa prosti încât sa nu înțeleagă ca daca le deschid ochii la romani, romanii nu ii vor mai alege tot pe ei? 
Ma rog, 
Am citit comentariile pe-aici, din punctul meu de vedere, e jale. 
Nici nu stiu de unde sa incep, ca ar trebui sa incep simultan din vreo suta de capete (ca atunci cand ai avea de descurcat o claie de câlți). 
Mai întâi ar fi de spus ca "domeniul Muncii" este un fel de "stat in stat" (ca si domeniul militar) si se definește ca fiind "autonom si heteronom". 
Adică aici (in acest domeniu) daca legea zice ca "perioada zilnica de lucru" este de 8 ore, asta... se executa, nu se discuta. 
Dar, las toate la o parte, pentru ca am venit cu o exemplificare. 
Cine nu stie, afla acum, ca "perioada zilnica de lucru pentru un cal", este de maxim 12 ore.   
Întreb eu acum: 
"Daca un cal lucrează peste cele 12 ore admise de lege, in cine trebuie sa dea legea cu biciul? 
In cal, sau in exploatatorul lui? 
Știu ca zgârie la ureche cuvântul "exploatator", dar... daca închiriezi un autoturism de la aeroport, sau o scula de la Leroy Merlin, nu mai suna urat daca ti se spune sa o exploatezi intre niste parametri, astfel încât... sa nu o "supra-exploatezi". 
O "exploatare corecta" este o normalitate, 
In spaniola exista un concept, care mă doare de multi ani ca nu are versiune si in limba romana) care se numește "Empleador". 
Noi romanii il traducem ca... "angajator", dar el înseamnă de fapt "utilizator". 
"Emplear el aspirador" inseamna  "a folosi aspiratorul", "Hacer un buen empleo del coche", vrea sa insemne ca "Faci un corect uz, te folosesti in mod judicios, de masina".
Deci, "exploatatorul" este împiedicat de "Principiul irenuntiabilitatii la drepturi", sa primească de la "cal" (oricât ar fi el de "băiat bun", mai mult decât a convenit prin intermediul "Contractului individual de Munca" (contract care trebuie sa joace intre baremurile impuse de "Contractul colectiv de Munca".
Adica, ca pe timpul lui Tepes, nimeni nu trebuie sa-si însușească ceea ce, de Drept, nu-i apartine.
 Ma opresc aci, încercând sa las si linkul cu "Ziua de munca la cai". ¡Hasta la vista!". 
  • După care... răspunde la întrebarea: "In cine crezi ca trebuie sa lovească legea cu biciul, in momentul in care calul (sau... suplinitorul acestuia, angajatul) atunci când "calul" depășește acea perioada zilnica de lucru"? In cal, sau in "calaret"? In "utilizat" sau in "utilizator"?
Captura video cu postarea publicației mele in diverse grupuri si pagini soferești românești /
Captura video con el momento de publicar mi artículo en varios grupos de conductores profesionales rumanos

Nu te mai lăsa prostit, verifică-ți posesia de cunoștințe de juridică care îți pot fi de folos în apărarea propriilor tale "drepturi de om". / No se deje engañar, compruebe su posesión de conocimientos jurídicos que le puedan ser útiles en la defensa de sus propios "derechos de persona":

: Auto Test de cultura generala / Autotest de cultura general

Comentarios

Entradas populares de este blog

Păcureți (1912). Traiul sătenilor / Păcureți (1912). El nivel de vida de los aldeanos

Despre "Monografia comunei Păcureți" / Sobre la "Monografía de la comuna de Pacureți"

Păcureți 1912. Hora satului / Păcureți 1912. El baile local