Minciuna comunistă cu filosofia lui Marx / La mentira comunista con la filosofía de Marx
Am zis în Facebook (vezi, în spaniolă, postarea cuiva, comentariul meu, și alte comentarii).
>
>
>
Traducere si wikificare (hipertextualizare)
/
Traducción y wikificación (hipertextualización).
La filosofía de Marx fue aplicada de una manera en el Primer Mundo, y de otra manera en el Segundo Mundo (el mundo soviético). En el mundo soviético no fue la filosofía de Marx, la que se aplico, sino la interpretación de Marx hecha por Lenin. Lenin tenía unos 14 años cuando murió Marx.
Emigrado yo de Rumanía a España desde 2003, y intentando aprender español (para comprender en primero lugar la legislación de mi país de acogida), al principio fui muy indignado al encontrar citados de Marx en la mayoría de los artículos relacionados con el "Derecho laboral" (en los países comunistas no hay "Derecho laboral" como en el Primer Mundo, sino un "código socialista del trabajo" (un reglamento como de gulag). En mi país (Rumania), ni se hablaba de Marx. Sólo en varios desfiles organizados por el sistema comunista, aparecía en varias pancartas la conocida imagen con Lenin, Marx y Engels (aunque Marx y Engels pertenecen al otro periodo de tiempo, a generaciones anteriores a la generación de Marx. (véase mi articulo en formato pagina web, titulado "Artículos vinculados con la filosofía de Marx")
/
Filosofia lui Marx a fost aplicată într-un fel în Lumea Întâi, și în cu totul alt fel în Lumea a Doua (lumea sovietică). În lumea sovietică nu era aplicată filosofia lui Marx, ci interpretarea ei de către Lenin.
Lenin avea aproximativ 14 ani când a murit Marx.
Emigrând eu din România în Spania (din 2003) și încercând să învăț spaniola (în principal pentru a înțelege legislația civilă și laborală a țării mele gazdă), la început am fost foarte indignat să mă împiedic la fiecare pas citate din Marx, în majoritatea articolelor legate de „Dreptul muncii”.
(În țările comuniste nici nu exista materia „Dreptul Muncii”, în felul în care l-am găsit existând (plus instituțiile relaționate) în Lumea Întâi, ci exista mai degrabă un „cod socialist al muncii” (un soi de regulament asemănător gulagului).
În țara mea (România), nici măcar nu se vorbea (in literatura laborala nu se vorbea pentru ca nici nu exista) despre Marx.
Doar în diverse defilari organizate de sistemul comunist, am vazut (pe diverse pancarte) binecunoscuta imagine cu Lenin, Marx și Engels (deși Marx și Engels aparțin unei alte perioade de timp, fiin generații anterioare generației lui Marx).
Marx (si Engels), nu au fost contemporani cu Marx, ci... a-temporali. (vezi articolul meu, pe format pagina web, intitulat: "Articole relationate cu filosofia lui Marx").
Wiki-articole care-l mentioneaza pe Marx / Wiki-artículos que menciona a Marx. |
Comentarios
Publicar un comentario