Charter (European Union) of Fundamental Rights
Carta (Unión Europea) de Derechos Fundamentales
Aviso / Aviz! (19/06/2021)
1) El texto presente en esta pagina representa la traduccion en rumano, hecha por el admin, de la version en español desde la pagina oficial UE-.
2)Todos los términos (simples o compuestos) escritos en rojo, que se encuentran en el el texto, son enlaces que abren artículos de Wikipedia que aun no disponen de versión en rumano.
3) Con amarillo son señalizados artículos que tienen contenido en rumano pero ... muy poco.
/
1) Prezentul text din aceasta pagina reprezinta traducerea in limba romana a versiunii in limba spaniola din pagina oficiala a UE.
2) Toti termenii (simpli sau compusi) scrisi cu rosu, care se intalnesc in text, sunt linkuri care deschid articole in Wikipedia, care inca nu dispun de versiune in limba romana.
3) Cu galben sunt semnalizate articole care au continut explicativ in limba romana dar, foarte sarac,
TITLUL I
DEMNITATEA
Articolul 1
Demnitatea umană este inviolabilă. Aceasta trebuie respectată și protejată.Articolul 2
Dreptul la viață
(1) Orice persoană are dreptul la viață.
(2) Nimeni nu poate fi condamnat la pedeapsa cu moartea sau executat.
Articolul 3
Dreptul la integritate al persoanei
(1) Orice persoană are dreptul la integritate fizică și psihică (moral).
(2) În domeniile medicinei și biologiei trebuie respectate în special:
(a) consimțământul liber și în cunoștință de cauză al persoanei interesate, în conformitate cu procedurile prevăzute de lege;
(b) interzicerea practicilor de eugenism, în special a celor care au drept finalitate selecția persoanelor;
(c) interzicerea utilizării corpului uman sau a părților sale, ca atare, ca sursă de profit;
(d) interzicerea clonării ființelor umane în scopul reproducerii.
(b) interzicerea practicilor de eugenism, în special a celor care au drept finalitate selecția persoanelor;
(c) interzicerea utilizării corpului uman sau a părților sale, ca atare, ca sursă de profit;
(d) interzicerea clonării ființelor umane în scopul reproducerii.
Articolul 4
Interzicerea torturii și/sau pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante
Nimeni nu poate fi supus torturii și nici pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante.
Nimeni nu poate fi supus torturii și nici pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante.
Articolul 5
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
TITLUL II
LIBERTĂȚILE
Articolul 6
Articolul 7
Respectarea vieții private și de familie
Orice persoană are dreptul la respectarea vieții private și de familie, a domiciliului și a secretului comunicațiilor sale.
Articolul 8
(1) Orice persoană are dreptul la protecția datelor cu caracter personal care o privesc.
(2) Asemenea date trebuie tratate în mod loial, în scopurile precizate și pe baza consimțământului persoanei interesate sau în temeiul unui alt motiv legitim prevăzut de lege. Orice persoană are dreptul de acces la datele colectate care o privesc, precum și dreptul de a obține rectificarea acestora.
Articolul 9
Dreptul la căsătorie și dreptul de a întemeia o familie sunt garantate în conformitate cu legile interne care reglementează exercitarea acestor drepturi.
Articolul 10
(1) Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie. Acest drept implică libertatea de a-și schimba religia sau convingerea, precum și libertatea de a-și manifesta religia sau convingerea individual sau colectiv, în public sau în particular, prin intermediul cultului, educației, practicilor și îndeplinirii riturilor.
(2) Dreptul la obiecție pe motive de conștiință este recunoscut în conformitate cu legislația națională care reglementează exercitarea acestui drept.
Articolul 11
Libertatea de exprimare și de informare
(1) Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a transmite informații sau idei fără amestecul autorităților publice și fără a se ține seama de frontiere.
(2) Este obligatorie respectarea libertății și pluralității mijloacelor de informare în masă.
Articolul 12
Libertatea de întrunire și de asociere
(1) Orice persoană are dreptul la libertatea de întrunire pașnică și la libertatea de asociere la toate nivelurile și în special în domeniile politic, sindical și civic, ceea ce implică dreptul oricărei persoane de a înființa împreună cu alte persoane sindicate și de a se afilia la acestea pentru apărarea intereselor sale.
(2) Partidele politice la nivelul Uniunii contribuie la exprimarea voinței politice a cetățenilor Uniunii.
Articolul 13
Artele și cercetarea științifică sunt libere. Libertatea academică (cu "Libertatea de catedra", inclusa), trebuie respectată.
Articolul 14
Dreptul la educație
(1) Orice persoană are dreptul la educație, precum și la accesul la formare profesională și formare continuă.
(2) Acest drept include facultatea de a urma gratuit învățământul obligatoriu.
(3) Se respecta, în acord cu legislația națională, libertatea de a înființa centre (instituții) de învățământ cu respectarea principiilor democratice, precum și dreptul părinților de a asigura educarea și instruirea copiilor lor, potrivit propriilor convingeri religioase, filozofice și pedagogice,
Articolul 15
(1) Orice persoana beneficiaza de libertatea de a accede in cadrul Muncă și la exercitarea unei profesii liber alese si/sau liber acceptate.
(2) Orice cetățean al Uniunii are libertatea de a-și căuta un loc de muncă, de a lucra, de a se stabili sau de a presta servicii în orice Stat Membru UE.
(3) Resortisanții țărilor terțe care sunt autorizați să lucreze pe teritoriul Statelor Membre UE au dreptul la condiții de muncă echivalente acelora de care beneficiază cetățenii Uniunii.
Articolul 16
Libertatea de a desfășura o activitate comercială
Libertatea de a desfășura o activitate comercială este recunoscută în conformitate cu Dreptul (Legislația) Uniunii și cu legislațiile și practicile naționale.
Articolul 17
Dreptul de proprietate
(1) Orice persoană are dreptul de a deține în proprietate, de a folosi, de a dispune și de a lăsa moștenire bunurile pe care le-a dobândit în mod legal. Nimeni nu poate fi lipsit de bunurile sale decât pentru o cauză de utilitate publică, în cazurile și condițiile prevăzute de lege și în schimbul unei despăgubiri juste acordate în timp util pentru pierderea pe care a suferit-o. Folosința bunurilor poate fi reglementată prin lege în limitele impuse de interesul general.
(2) Proprietatea intelectuală este protejată.
Articolul 18
Dreptul de azil
Dreptul de azil este garantat cu respectarea normelor prevăzute de Convenția de la Geneva din 28 iulie 1951 și de Protocolul din 31 ianuarie 1967 privind statutul refugiaților și în conformitate cu Tratatul privind Uniunea Europeană și cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (denumite în continuare „Tratatele”).
Articolul 19
(1) Expulzările colective sunt interzise.
(2) Nimeni nu poate fi strămutat, expulzat sau extrădat către un stat unde există un risc serios de a fi supus pedepsei cu moartea, torturii sau altor pedepse sau tratamente inumane sau degradante..
TITLUL III
Articolul 20
Toate persoanele sunt egale în fața legii.
Articolul 21
(1) Se interzice discriminarea de orice fel, bazată pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea etnică sau socială, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice altă natură, apartenența la o minoritate națională, averea, nașterea, un handicap, vârsta sau orientarea sexuală.
(2) În domeniul de aplicare a tratatelor și fără a aduce atingere dispozițiilor speciale ale acestora, se interzice orice discriminare pe motiv de cetățenie.
Articolul 22
Diversitatea culturală, religioasă și lingvistică
Articolul 23
Egalitatea între femei și bărbați trebuie asigurată în toate domeniile, inclusiv în ceea ce privește încadrarea în muncă, munca și remunerarea.
Principiul egalității nu exclude menținerea sau adoptarea de măsuri care să prevadă avantaje specifice în favoarea sexului sub-reprezentat.
Articolul 24
(1) Copiii au dreptul la protecția și îngrijirile necesare pentru asigurarea bunăstării lor. Ei își pot exprima în mod liber opinia. Aceasta se ia în considerare în problemele care îi privesc, în funcție de vârsta și gradul lor de maturitate.
(2) În toate acțiunile referitoare la copii, indiferent dacă sunt realizate de autorități publice sau de instituții private, interesul superior al copilului trebuie să fie considerat primordial.
(3) Orice copil are dreptul de a întreține cu regularitate relații personale și contacte directe cu tatăl și cu mama sa, cu excepția cazului în care acestea sunt contrare interesului său.
Articolul 25
Drepturile persoanelor în vârstă
Uniunea Europeana recunoaște și respectă dreptul persoanelor în vârstă de a duce o viață demnă și independentă și de a participa la viața socială și culturală.
Articolul 26
Integrarea persoanelor cu handicap
Uniunea recunoaște și respectă dreptul persoanelor cu handicap de a beneficia de măsuri care să le asigure autonomia, integrarea socială și profesională, precum și participarea la viața comunității.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
El numero total de los articulos = 54.
Numarul total de articole = 54 .
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Pana la disparitia sa (1 septembrie 2021), abordarea acestui se poate vedea si site-ul aceluiasi autor, site intitulat "Indatoririle oamenilor".
Antes de su desaparición (a 1 de septiembre 2021) este trabajo puede ser visto (en otro formato) en un site del mismo autor, site denominado "Deberes humanos"
Comentarios
Publicar un comentario