Dreptul de rezistență la opresiune / Derecho de rebelión

 Dreptul de rezistență la opresiune / Derecho de rebelión.

"În Filosofia Politică, dreptul de răzvrătire, dreptul de revoluție sau dreptul de rezistență la opresiune este un drept recunoscut popoarelor împotriva conducătorilor de origine nelegitimă, sau care, având o origine legitimă, au devenit ilegitimi în timpul exercițiului lor, ceea ce autorizează insubordonarea civila sau familiala și folosirea forței în scopul răsturnării lor și înlocuirii lor cu guverne care posedă legitimitate. În alt sens, se poate considera că este de datoria poporului unei națiuni să destituie un guvern care acționează împotriva interesului comun și/sau care atentează, fără niciun motiv, la siguranța respectivului popor..

Scrisă de-a lungul istoriei într-o formă sau alta, credința în acest drept a fost folosită pentru a justifica diverse revoluții, inclusiv Revoluția Americană, Revoluția Franceză, Revoluția Rusă și Revoluția Iraniană.


Index

1 Istoria

1.1 Utilizări de-a lungul istoriei

2 Vezi de asemenea

3 Referințe


Istorie

Dreptul de a rezista in fata  tiranului, Materie juridică care a venit să justifice moartea acestuia, se regăsește în Antichitate. 

Așa a tratat deja Platon problema tiraniei și a dreptului poporului de a se apăra împotriva tiranului și a in-Justiției. De la el, numeroși autori au dezvoltat tema de-a lungul istoriei, precum Sfântul Isidor de Sevilla și Sfântul Toma de Aquino.


Acest drept poate fi considerat implicit în Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii din 1776, care în cel mai faimos paragraf al său afirmă:


"Susținem ca evidente aceste adevăruri: că toți oamenii sunt creați egali; că sunt înzestrați de al lor Creator cu certe drepturi inalienabile; că între acestea se numără viața, libertatea și căutarea fericirii; că pentru a garanta aceste drepturi se instituie între oameni guverne, ale caror legitime puteri decurg din consimțământul celor guvernați; că ori de câte ori vreo formă de guvernare devine distructivă a acestor principii, poporul are dreptul să o reformeze sau să o abolească și să instituie o noua guvernare bazată pe principiile anterior menționate și să-și organizeze puterile în așa fel încât să poată spera că vor exista cele mai mari probabilități de atingere a securității și fericirii sale".... see more.


Dreptul de rezistenta la opresiune / Derecho a rebelión


Comentarios

Entradas populares de este blog

Egalitatea umană / Igualdad humana

(In)Cultura Epocii de Aur - România / (In)Cultura de la Edad de Oro - Rumania