Dreptul Muncii (es-ro)
- Acest articol de blog este inter-relationat cu aceasta pagina-web cu același nume .
- Este artículo de blog este interrelacionado con esta página web con el mismo nombre.
Traducere din spaniola in romana, a versiunii 11.05.2013 a articolului "Derecho laboral - Wikipedia en español".
Traducción de español en rumano, de la versión 11.05.2013 del articulo "Derecho laboral - Wikipedia en español".
Literatura de juridica laboral en español de apoyo para mi
Literatura de juridica muncii, in limba spaniola, pe care mă sprijin la nevoie
Estatuto de los Trabajadores - Boletino Oficial de España (ultima modificación 08.09.2022).
Estatuto de los Trabajadores - Estatuto de los trabajadores .
Normas Internacionales del Trabajo - International Labour Organization
Departamento de Relaciones Laborales y de Empleo de la OIT (DIALOGUE) = Governance and Tripartism Department - International Labour Organization
Declaración de la OIT relativa a los principios y derechos fundamentales en el trabajo
Categoria : Organización Internacional del Trabajo - Wikipedia en español .
Literatură de Juridica Muncii, în limba română, care se predă în facultățile de Drept al Muncii, din România.
Literatura sobre Derecho Laboral, en rumano, que se imparte en las facultades de Derecho Laboral, en Rumania.
Dreptul Muncii (numit și Legislația Muncii sau Dreptul Social) este o ramură a Dreptului ale cărei principii și norme juridice au ca obiect tutelarea acelei munci umane desfășurate în mod liber consimțit, pe contul altuia, într-o relație de dependență și în schimbul unei contraprestații.
Este un sistem de reglementare heteronom și autonom care reglementează determinate tipologii de muncă dependentă și determinate relații de muncă.
În acest fel, conceptul de muncă căruia îi acordă atenție Dreptul Muncii este acea activitate desfășurată de vreo ființă umană, care produce o modificare a lumii exterioare, prin care isi asigură mijloacele materiale sau bunurile economice de care are nevoie pentru existența sa, într-o activitate ale cărei beneficii sunt atribuite in mod direct unei terțe persoane.
Munca salariată generează relații asimetrice între părțile contractante, relație în care există o parte puternică (angajatorul) și o parte slabă (angajatul).
Din acest motiv, Dreptul Muncii are o funcție tutelară față de lucrător, tinzând ca regulile sale să stabilească limite libertății antreprenoriale pentru a proteja astfel partea slabă față de cea puternică.
Index
1. Antecedente
2 Conținut
2.1 Exemple de definiție juridică a muncii
2.1.1 Spania
2.1.2 Argentina
2.2 Modalități in funcție de termen
2.2.1 Contracte pe durată determinată
2.2.2 Contracte pe perioadă nedeterminată
2.3 Modalități speciale de lucru
2.3.1 Muncă pe cont propriu sau auto-muncă
2.3.2 Muncă informală în relație de dependență sau muncă neînregistrată
2.3.3 Muncă informală de simplă supraviețuire pe cont propriu
2.3.4 Stagii de practică și subvenții pentru investigare/cercetare
3 Sursele Juridicii Muncii
3.1 Constituție
3.2 Tratate internaționale
3.3 Lege
3.3.1 Coduri ale muncii
3.3.2 Legi speciale
3.3.3 Legi ne-laborale de aplicare suplimentară
3.4 Regulamente
3.5 Contracte de muncă
3.5.1 Contract individual de muncă
3.5.2 Contracte colective de muncă
3.6 Regulamente interne de muncă
4 Principiile generale ale Dreptului Muncii
4.1 Principiul protector
4.2 Principiul irenuntiabilității la drepturi
4.3 Principiul continuității laborale
4.4 Principiul primatului realității
4.5 Principiul rezonabilității
4.6 Principiul bunei credințe
5 Materii specifice ale Dreptului individual al Muncii
5.1 Contract individual de muncă
5.2 Puterile angajatorului
5.3 Remunerația
5.4 Perioada zilnică pentru lucru
5.5 Concedii și zile de sărbătoare
5.6 Securitatea in muncă
6 Materii specifice de Drept colectiv al Muncii
6.1 Negocierea colectivă
6.2 Organizații sindicale
7 Reglementare pe țări
8 Vezi de asemenea
9 Note
10 Referințe
11 Legături externe
1. Antecedente
Revoluția Industrială a dat naștere unor grade de exploatare comparabile doar cu sclavia în formele sale cele mai abuzive, supunând lucrătorii unor condiții de efort, orar, pericole, boli profesionale, lipsă de odihnă și remunerații infime pe care nu le-a suferit, secole precedente. , nici măcar țărănimea din rândurile căreia proveneau în general lucrătorii.
Se remarca în această imagine exploatarea inumană a muncii copiilor, în special în domeniul mineritului. Toată această situație a fost facilitată de existența unor contingente uriașe de lucrători lipsiți de locuri de muncă a căror stare era și mai mizerabilă și care erau dispuși sa ia locul oricărui salariat care ar fi protestat împotriva lipsei de condiții de muncă.
Au apărut spontan și sporadic diverse tipuri de proteste, precum demonstrațiile, grevele, ocupările de fabrici și sabotajele, care au precedat formarea de organizații ale lucrătorilor (sindicatele).
Exercitarea puterii politice de către reprezentanții sectoarelor sociale care beneficiau de această situație a asigurat menținerea acesteia. În numele libertății individuale, se susținea că statele nu ar trebui să legifereze si sa interfereze astfel în „libertatea de contractare” dintre angajatori și lucrători. Intervenția Statului în conflictele de muncă s-a limitat mult timp la reprimarea protestelor, considerate ilegale, prin acțiuni polițienești sau militare.
Pe perioada secolului al XIX-lea s-au născut diverse curente care din diferite unghiuri au cerut intervenția Statului în arbitrajul disputei dintre angajator si lucrător, precum școlile intervenționiste și școlile socialiste.
Școlile intervenționiste au cerut ca Statul să protejeze, prin intermediul unei politici adecvate, clasele sociale afectate de libertina distribuție a bogăției.
Socialismul, în special în dezvoltarea sa formulată de Karl Marx, a căutat să înlocuiască structura capitalistă cu un regim în care sa nu existe proprietatea privată asupra mijloacelor de producție si nici exploatarea de către unele ființe umane a forței (capacității) de muncă a altora. Obiectul socialismului a țintit emanciparea proletarilor prin munca revoluționară a proletarilor înșiși.
Biserica Catolică a adoptat inițial, o lungă perioadă de timp, o atitudine de condamnare sistematică a tuturor tendințelor care urmăreau să impună limite libertinei exploatări a muncii altora. Evoluția sa a început abia la sfârșitul secolului al XIX-lea. Ceea ce este cunoscut astăzi drept „doctrina socială a Bisericii” și-a avut principalele repere în Enciclicele Rerum Novarum (1891), Quadragesimo Anno (1931), Mater et Magistra (1961) și Laborem exercens (1981). Rerum Novarum a sfarsit prin a ceru regularizarea orarului de lucru, a muncii femeilor și a minorilor. De asemenea, a condamnat fixarea oricărui salariu insuficient, declarând ca o datorie de strictă justiție a angajatorului de a plăti salariatului o remunerație care să îi permită să trăiască în condiții umane. Celelalte enciclice au completat-o și extins-o pe prima.
Lucrătorul care prestează serviciile în regim de subordonare a trecut de la a fi sclav în Antichitate , de la a fi iobag în Evul Mediu (cunoscut și ca "iobagul legat de glie"), la a fi un subiect juridic dotat cu drepturi și libertăți in actualitate. Materia de Drept a venit pentru a reglementa condițiile minime necesare pentru o stabilitate socială.
Apariția primelor legi a muncii datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, si mai târziu în unele țări decât în altele. În 1919, odată cu Tratatul de la Versailles care a pus capăt Primului Război Mondial, Dreptul Muncii a dobândit sprijin internațional concretizat în crearea Organizației Internaționale a Muncii (OIM).
Există diverse definiții filozofice, economice și fizice ale muncii. Cu toate acestea, pentru Dreptul Muncii ceea ce este important este să supervizeze munca subordonată. Activitatea medicului independent sau a artistului, sau a altor profesioniști independenți, sunt în afara interesului Dreptului Muncii. Acolo unde subordonarea încetează, aplicarea Dreptului Muncii încetează.
În actualitate, au fost excluși de la utilizarea lor în lexicul juridico-laboral termeni considerați anacronici precum cei care se referă la „muncitori” sau la „patroni”, termeni care marchează linii ideologice. In același timp e de observat ca, nu este pe deplin adecvat să consideram angajatorul drept antreprenor. Această ultimă expresie este rezervată celor care au înființat o firmă, și care pot avea sau nu lucrători în relație de dependenta, așa că este înșelător să o consideram ca pe un element determinant al relației de muncă.
>>> Citește in continuare / Lee a continuación .<<<
Comentarios
Publicar un comentario