Lumea a doua / Segundo mundo

 După ce ieri am transformat in limba romana articolul "Mundo (desambiguación)", si am văzut ca din cele patru concepte: Lumea a întâia, Lumea a doua, Lumea a treia, Lumea a patra) exista articol in ROwiki doar pentru articolul "Lumea a treia", am lăsat alte urgente deoparte, si am suit pe masa de operație "pacientul" numit "Lumea a doua" (vezi "Segundo mundo - Wikipedia en español").

"Operația" e in derulare, asa ca... Va urma!








  • Niste mai vechi abordări de-ale mele legate de conceptul "Lumea"


<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Continutul articolului tradus de mine dar, din motive care imi scapa, nu a ajuns la destinatie, il conserv aici, dand astfel posibilitate cititorului sa compare intre ceea ce ii puneam eu la dispozitie, si ceea ce... primeste de fapt.
Cele trei lumi separate în timpul Războiului Rece, cu aliații lor respectivi. Culorile nu reprezintă situația lor economică, ci alinierea lor politică.     Lumea întâia: Țări aliate cu Statele Unite.     Lumea a doua: Țări aliate cu URSS.     Lumea a treia: Țări ne - aliniate și neutrale.



Prezența Statului în întreg spațiul public este un semn distinctiv al celei de-a doua lumi la nivelul secolului XX.


Lumea a doua este un concept folosit pentru a se face referire la țările socialiste, în opoziție cu sistemul economico-ideologic cunoscut ca lumea întâia. Aceste state diferă de cele din lumea întâi prin respingerea culturii liberale și a capitalismului deschis și, de asemenea, diferă de lumea a treia prin nivelul lor de educație, dimensiunea Statului și o mai mare putere relativă.[1]



Pentru o parte a gândirii liberale, lumea a doua este reprezentată de grupul de țări care se află pe clare căi de dezvoltare. Nu există prea multă claritate cu privire la limita inferioară dintre lumea a doua și lumea a treia în această chestiune, dar putem găsi exemple de țări emergente pe toate continentele, țări care au un PIB de aproximativ 5.000 de dolari, un procentaj de peste 95% alfabetizare și o creștere economică susținută în timp. Sub această prismă, lumea a doua ar fi formată din aproape toată Europa de Est, o parte a Orientului Mijlociu, o parte din Asia-Pacific și Oceania și o parte din America de Sud.[1]

Gândire socială clasică despre lumea a doua

Pentru gândirea socială clasică, lumea a doua continuă să fie relaționată cu țările care au aparținut orbitei sovietice și care au atins o dezvoltare mare în educație plus o mulțumitoare dimensiune a Statului. Practic ar fi vorba doar țări din Europa de Est și din Orientul Mijlociu din cauza limitării economice a adevăratului proiect socialist din Orientul Îndepărtat, din America Latină și Africa. China în toată această chestiune este o excepție de la analiză. Motivele pentru care numai aceste țări pot fi considerate în cadrul acestor teorii, excluzând alte națiuni emergente care nu au avut o matrice socialistă, sunt următoarele:

Înaltul nivel educațional și științific al acestui grup de țări.
Sistem avansat de acoperire medicală gratuită și universală, în unele cazuri comparabil cu cel din țările din lumea întâia.
Omogenitatea structurală pe care o arată spre deosebire de alte țări.
Ponderea Statului și gradul înalt de industrializare atins
Economia bazată pe sectorul primar

Dezbatere contemporană asupra termenului

Ambele poziții au elemente incerte care continuă să polemizeze discuția asupra a ceea ce înțelegem prin conceptul lumea a doua. Practic, criticile au două puncte cheie:
  • Imposibilitatea unificării criteriilor omogene pentru a asambla categoriile de excludere corespunzătoare.
  • Dezarmarea ideologică care împiedică realizarea unui continuum în listele de clasificare.
Fără îndoială, dacă luăm ca referință categoriile de agenții de clasificare economică precum AC Nielsen, putem constata că lista țărilor emergente este alcătuită în proporție de 90% din Europa de Est și unele țări arabe. Restul de 10% corespunde țărilor din Asia Pacific care nu sunt sateliți ai fluxului de capital. Prin urmare, există o relație considerabilă între fosta a doua lume și cea actuală, conform hărții piețelor emergente. Singura excepție o fac unele țări din America Latină, care s-au îmbunătățit de la războiul rece și până în prezent, fie la nivel industrial, cultural sau economic. Brazilia, Mexic, Chile, Panama, Argentina și Uruguay sunt cele mai ieșite în evidență din această regiune.


Comentarios

Entradas populares de este blog

Egalitatea umană / Igualdad humana

(In)Cultura Epocii de Aur - România / (In)Cultura de la Edad de Oro - Rumania