România mea, stat laic / Rumania mía, estado laico
Azi este 15 august si din nou lumea romaneasca este divizata de raspunsul la intrebarea: Se ureaza sau nu "La multi ani", pe 15 august, celor care poarta numele de Maria, de Marin, sau derivate ale acestora?
Vezi
- Comentariu Ayord (1). 2024.08.15_11.58 (UTC+1)
(Nu-i urează nimeni Maicii Domnului... "La mulți ani" ci persoanelor care poartă numele de Maria sau de Marin. Nu toate persoanele privesc această zi prin prismă religioasă, mai ales în cadrul unui stat laic, ca al nostru).
Comentariu Ayord (2). 2024.08.15_13.13 (UTC+1)
(Trăind noi intr-un stat laic (deschis tuturor formelor de convingere), unii dintre noi sărbătorim zile onomastice (numele cele trecute la "Starea civilă" în "Certificatul de nastere"), altii care sărbătorim "zile sfinte din punct de vedere ortodox", catolic, protestant, baptist, musulman, sau de alte convingeri (e care le au înscrise în "Certificatul de botez"). E loc pentru toată lumea, dacă suntem oameni și ne vedem fiecare de xonvingerile noastre (religioase, politice, sau de altă natura)
Comentariu Ayord (3). 2024.08.15_14.02 (UTC+1)
(România este unul dintre statele laice ale lumii. Laic înseamnă... imparțial. Adică, fiecare convingere/credință își vede de trebșoara ei, fără să încerce (ca talibanii ortodocși de pe la noi) să pună monopolul, prin vreun soi de forță (fizică sau psihică). Unii își serbează onomastica (conform numelui înscris de alții, nu de ei înșiși, în certificatul de naștere, la Biroul de Stare Civilă), alții își sărbătoresc numele înscris (tot de alții, nu de ei înșiși) în certificatul de botez. De ce religioșii caută să se urce în capul persoanelor ne-religioase, folosind pentru asta mii de tertipuri?
Comentariu Ayord (4). 2024.08.15_14.35 (UTC+1)
(Onomastica și-o sărbătoresc persoanele laice. Cele religioase... e treaba lor. Unii își sărbătoresc numele cel înscris în certificatul de naștere, la Biroul de Stare Civilă, altii își sărbătoresc numele cel înscris în certificatul de botez, la biserica religiei de care aparține (ortodox, catolic, adventist, protestant, musulman, sau alte). De ce religioșii caută să monopolizeze?
- Comentariu Ayord (5); 2024.08.15_15.03 (UTC+1)
(Lumea nu îi urează "La mulți ani" nici Maicii Domnului, nici altor morți. Morți sunt toți sfinții din calendar, nu doar Maica Domnului. Talibanii își sărbătoresc numele cel trecut în certificatul de botez, cănd vor, când îi duce mintea, iar restul lumii își sărbatorește ziua onomastică (cea trecută în laicul certificat de naștere, tot la fel, când vrea ea, nu când vor, sau când cred... religioșii).
Un certificat de nastere, romanesc, din 1900 si un model/tip de certificat de botez |
Dupa cum se vede mai sus am facut si eu cateva comentarii azi, la astfel de dispute.
De fapt eu sunt fript cu fundamentalistii ortodosi romani, si se poate vedea asta si prin faptul ca in decursul timpului am incercat sa aduc catre limba romana informatie de tip enciclopedic despre concepte precum:
- Statul laic;
- Laicitate;
- Laicism;
- Laic (biserica catolica);
- Laic (dezambiguizare)
- Educatie laica;
- Sfanta scriptura;
- Inainte de Cristos;
etc,
Si se poate vedea reactia talibanilor ortodocsi romani fata de incercarea de impartiala informare a poporului roman.
Un popor roman care este usor dresabil, si astfel... numai cine nu vrea nu pune saua pe el.
Comentarios
Publicar un comentario