Cultura sărăciei / Cultura de la pobreza

Cultura sărăciei (din Wikipedia in limba spaniola)
Cultura sărăciei este un concept antropologic, în cadrul teoriei sociale. creat de antropologul Oscar Lewis în timp ce studia problemele oamenilor care trăiesc în mahalale și în cartiere suburbane. În studiul său (1961-1966) Lewis i-a descris pe cei săraci din orașele Mexic, New York și Lima. Pentru Lewis, cultura sărăciei sau subcultura sărăciei este un stil sau un mod de viață, cu structuri și motive proprii, care se transmite din generație în generație prin socializarea familiei.


  • Aspectele de bază, conform studiului lui Lewis, a ceea ce el a numit cultura sărăciei sunt:

Aspectele de bază, conform studiului lui Lewis, a ceea ce el a numit cultura sărăciei sunt:

- Ură față de poliție și guvernanți.
- Neîncredere în guvernanți.
- C(â)inism (credință de câine) față de biserică.
- Orientare puternică spre trăirea prezentului
- Puțină sau deloc planificare pentru viitor


George Foster și Oscar Lewis au susținut că, într-o oarecare măsură, cultura sărăciei constituie un răspuns rațional la condițiile obiective de neputință și sărăcie. Dar ei mai afirmă că, odată apărută, cultura sărăciei tinde să se perpetueze trecând de la părinți la copii, prin intermediul carora noile generații nu sunt pregătite psihologic să profite de toate oportunitățile de progres care le pot apărea în cursul vieții. 

Lewis a propus în studiul său că doar 20 la sută dintre săracii urbani au de fapt o cultură a sărăciei, iar restul de 80 la sută trăiau în condiții de infrastructură, dar fără a fi condiționat de factorii psihologici conținuți în cultura orașului.

Conceptul lui Lewis despre cultura sărăciei a fost subiectul unor critici puternice din partea altor antropologi.

Pe plan social, atribuirea sărăciei unor valori pentru care săracii înșiși pot fi trași la răspundere este o modalitate de auto-liniștire a conștiinței.

Tendința de a da vina pe cei săraci înșiși pentru situația lor nu este o idee exclusivă membrilor clasei mijlocii și/sau clasei de sus. Săracii înșiși sunt adesea apărători ai concepției că ... dacă o persoană dorește cu adevărat să munceasc
ăîntotdeauna își va găsi un loc de muncă.


Pentru antropologul Marvin Harris, acest mod de a înțelege lumea arată puțină înțelegere a condițiilor politico-economice care fac sărăcia inevitabilă pentru unii. In astfel de cazuri ceea ce trebuie văzut ca un sistem este văzut ca greșeli, motivatii și alegeri personale
.

/

Cultura de la pobreza - Wikipedia en español

Cultura de la pobreza es un concepto antropológico , dentro de la teoría social. creado por el antropólogo Oscar Lewis mientras estudiaba los problemas de la gente que vive en chabolas y barrios urbanos. En su estudio (1961-1966) Lewis describió a los pobres de las ciudades de México, Nueva York y Lima. Para Lewis, la cultura de la pobreza o la subcultura de la pobreza es un estilo o modo de vida, con sus propias estructuras y razones, que se transmite de generación en generación a través de la socialización familiar.

Los aspectos básicos, según el estudio de Lewis, de lo que él llamó la cultura de la pobreza, son:

- Odio a la policía y gobierno
- Desconfianza hacia el gobierno
- Cinismo frente a la iglesia
- Fuerte orientación hacia vivir el presente
- Escasa o nula planificación del futuro
George Foster y Oscar Lewis han mantenido que hasta cierto punto, la cultura de la pobreza constituye una respuesta racional a unas condiciones objetivas de impotencia y pobreza. Pero también afirman que una vez surge, la cultura de la pobreza suele perpetuarse pasando de padres a hijos, con lo cual las nuevas generaciones no están psicológicamente preparadas para aprovechar todas las oportunidades de progreso que puedan aparecer en el transcurso de sus vidas.​

Lewis propuso en su estudio que solo un 20 por ciento de los pobres urbanos tienen en realidad la cultura de la pobreza, y que el 80 por ciento restante vivían bajo condiciones infraestructurales, pero sin estar condicionados por los factores psicológicos que encierra la cultura de la pobreza.

El concepto de cultura de la pobreza expuesto por Lewis, ha sido objeto de fuertes críticas por parte de otros antropólogos.

Socialmente, atribuir la pobreza a valores de los que cabe responsabilizar a los mismos pobres es una manera de tranquilizar la conciencia.

La tendencia a culpar a los mismos pobres de su situación no es una idea privativa de los miembros de las clases medias y altas. Los mismos pobres son a menudo defensores del punto de vista de que si una persona realmente quiere trabajar, siempre encontrará algún empleo.

Para el antropólogo Marvin Harris, esta forma de entender el mundo, demuestra escasa comprensión de las condiciones político-económicas que hacen la pobreza inevitable para algunos. Lo que hay que ver como un sistema, se aprecia como fallos, motivos y opciones personales.

Sărăcie / Pobreza

Vease tambien / De vazut si:

1. Economía de la salud - Economia sănătății   

2. Economía del bienestar - Economia bunăstării    

3. Medida de la pobreza - Măsura sărăciei   

4. Anaideia - Anaideia .

5. Estructura urbana - Structura urbana 

6. Asentamiento informal - Asezamant informal .

7. Evasión de tarifas - Evazionarea de tarife  

8. Teoría social - Teoria socială  

9. Socialización - Socializare  

10. Gobernanta - Guvernantă 

11. Gobierno (desambiguación) - Guvern (dezambiguizare) .

12. Tareas domésticas - Treburi domestice .

Comentarios

Entradas populares de este blog

Păcureți (1912). Traiul sătenilor / Păcureți (1912). El nivel de vida de los aldeanos

Despre "Monografia comunei Păcureți" / Sobre la "Monografía de la comuna de Pacureți"

Păcureți 1912. Hora satului / Păcureți 1912. El baile local