Statul ateu / Estado ateo

 Ateismul de Stat este un termen folosit pentru a se referi la un guvern care este antireligios, antiteist sau care promovează ateismul. În contrast, statele laice (seculare) sunt oficial neutre în ceea ce privește religia, fără a susține nici religia sau ireligia. Ateismul de stat se poate referi și la anticlericalismul unui guvern care se opune puterii instituționale religioase și influenței acesteia în toate aspectele vieții publice și politice.

Promovarea ateismului de Stat ca normă publică a fost implementată pentru prima dată în timpul Revoluției Franceze (1789-1799). Mexicul revoluționar a urmat politici similare începând cu 1917. Republica Socialistă Federativă Sovietică Rusă (1917-1991) și Sovietele Uniunii (1922-1991) au avut o istorie îndelungată a ateismului de stat, când una dintre condițiile succesului social era proclamarea ateismului și îndepărtarea oricărei biserici. Această tendință a luat loc mai ales în mijlocul guvernului lui Iosif Stalin între 1929 și 1939. Uniunea Sovietică a încercat să elimine expresiile publice ale religiei în mare parte din zona sa de influență, inclusiv în Asia Centrală. Republica Populară Socialistă Albania, sub Enver Hoxha, a ajuns să proclame în mod explicit caracterul ateu al acelui stat
.

(Traducerea de mai sus a fost facut dupa acest fragment din articolul "Ateísmo de Estado - Wikipedia en español")
"Ateísmo de Estado es un término utilizado para referirse a un gobierno que es antirreligioso, antiteísta o promueve el ateísmo.​ En contraste, los estados laicos son oficialmente neutrales en materia de religión, sin apoyar la religión o irreligión. Ateísmo de Estado también puede referirse al anticlericalismo de un gobierno que se opone al poder institucional religioso y su influencia en todos los aspectos de la vida pública y política.

La promoción estatal del ateísmo como norma pública se implantó por primera vez durante la Revolución francesa (1789-1799).​ El México revolucionario siguió políticas similares a partir de 1917.3​ La República Socialista Federativa Soviética de Rusia (1917-1991) y la Unión Soviética (1922-1991) tuvieron una larga historia de ateísmo de estado,​ cuando una de las condiciones del éxito social era la proclamación del ateísmo y mantenerse alejado de cualquier iglesia. Esta tendencia tomó fuerza especialmente a mediados del gobierno de Iósif Stalin entre 1929 y 1939. La Unión Soviética intentó eliminar las expresiones públicas de la religión en gran parte de su área de influencia, incluida Asia central. La República Socialista Popular de Albania bajo el mandato de Enver Hoxha llegó a proclamar explícitamente el carácter ateo del Estado".

Va urma! / Seguirá!

Ateísmo de Estado - Wikipedia en español

La care admin adăugat că:
România comunisto-ceaușistă a fost și ea un "stat ateu", un stat care interzicea atât religia cât și laicismul, obligând la ateism.
Cu toate că mulți se fac că uita, sărbătorile religioase aproape se topiseră, lăsând loc celor atee .... Va urma!

/
El admin añade que:
Rumania comunista/ceaucista también llego a ser un "estado ateo", un estado que prohibía tanto la religión como el secularismo, forzando el ateísmo.
Aunque muchos fingen olvidar, las fiestas religiosas casi se habían desvanecido, dejando espacio para a las ateas ... ¡Seguirá!

De vazut si / Véase también

Statul religios / Estado confesional

Statul laic / Estado laico


Comentarios

Entradas populares de este blog

Păcureți (1912). Traiul sătenilor / Păcureți (1912). El nivel de vida de los aldeanos

Despre "Monografia comunei Păcureți" / Sobre la "Monografía de la comuna de Pacureți"

Păcureți 1912. Hora satului / Păcureți 1912. El baile local