Statul laic / Estado laico

 Desi am pornit la crearea acestui articol de cateva saptamani, a trebuit ca mai intai sa fac o reasezare paginii mele web, pagina in care se vad, in trei coloane distincte, atat textul in original al articolului in limba spaniola "Estado laico", cat si acelasi text trecut doar prin "masina de tocat" a traducatorului automat, cat si acelasi text tradus, tratat si interpretat, de mine insumi.

Romania este, pe hartie, unul dintre multele state laice ale lumii, iar mie imi place ca intotdeauna, ceea ce avem convenit intre noi oamenii, cu atat mai mult cand convenirea se face la modul oficial (formal), si nu la modul neoficial (a-formal sau informal), sa si avem pus in practica, pentru ca mie nu-mi place ca ... una sa vorbim, si alta sa fumam.

Conditia de laic, admite atat conditia de ateu, cat si conditia de religios, dar ateul si religiosul, nu admite decat conditia sa (daca o inghite si pe-aia).

Un "binevoitor" roman, si-a bagat nasul in 2020, si a creat ciot de articol sub denumirea "Stat laic", ca pe un fel de semn "Drum infundat", impiedicand astfel (pe cat i-a stat in puteri) accesul eventualului cititor roman care s-ar fi abatut pe-acolo, la mai multa informatie asupra temei.

Desi eu il am luat in evidenta acest articol, de foarte multi ani, am avut multe alte articole a caror urgenta "frigea" si mai tare, si ... nu am ajuns sa o fac. Dar mie, daca m-as fi incumetat sa depun atata munca cata sa cere pana la al publica, cenzorii romani mi l-ar fi sters, eliminat ... imediat, asa cum au procedat cu multe dintre articolele traduse si publicate de mine.

Pun aici atat text cat am tradus pana acum pe format "pagina web", pentru ca astfel, cine vrea, apasa pe buton, si viziteaza pagina, pagina care contine si textul de mai jos:

Termenii scrisi cu rosu in textul de mai jos, sunt termeni care nu au versiune in limba romana in Wikipedia. Termenii scrisi cu albastru au versiune in limba romana, termenii scrisi cu galben semnalizeaza termeni la care e bine sa verificam noi insine traducerea, iar cu violet, termenii care ... mai bine nu aveau repectivul continut explicativ in limba romana.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


"Termenul de stat laic este folosit pentru a se referi la statul, națiunea sau țara care funcționează de manieră independentă față de orice organizație sau confesiune religioasă sau de orice religie și în care stat autoritățile politice nu aderă public la nicio religie anume și în care credințele religioase nu influențează asupra politicii naționale.

Într-un sens strict, condiția de Stat laic presupune nula imixtiune a oricărei organizații sau confesiuni religioase în actul de guvernare al respectivei țări, fie că este vorba de puterea legislativă, executivă sau judiciară. Într-un sens larg, un Stat laic este unul care este neutru în materie de religie și, prin urmare, nu exercită sprijin sau opoziție explicită sau implicită față de nicio organizație religioasă sau confesiune.

În prezent, din cele 193 de state membre ale Națiunilor Unite, aproximativ 160 sunt state laice (seculare).

Index
1 Istorie
2 Caracteristici
3 Listă pe continente.
3.1 Africa
3.2 America
3.3 Asia
3.4 Europa
3.5 Oceania
4 Foste State seculare
5 State cu propunerea de a fi laici
6 A se vedea, si
7 Note de subsol
8 Referințe
9 Bibliografie suplimentară
10 Legături externe


Până aici, 1.115 din totalul de 37.987 bytes. Traducerea ... va urma!
Istorie
Înainte de secolul al XX-lea, multe țări erau State confesionale și se reflecta asta în respectivele constituții, sau prin decret al monarhului, că statul recunoaște o religie oficială, deși alte religii aveau voie să practice liber. Nu era nimic neobișnuit ca clerul să se amestece în treburile Statului (nici ca statul să se amestece în treburile ecleziaste, de exemplu, în ce priveste alegerea episcopilor sau in ce priveste vetarea respectivului papa ales de Conclav).

Caracteristici
Un stat laic ii tratează în egală măsură toți cetățenii, atât pe credincioșii oricărei religii, cât și pe necredincioși. În acest sens, se evită discriminarea din motive religioase, dar nici nu se favorizează nicio confesiune specifică. În general, în statul laic nu există „religie de stat” sau echivalent și se menține separarea dintre biserică și stat. Dacă există o religie care primește un tratament special de la guvern, această importanță ar avea un sens pur simbolic, care nu ar afecta viața obișnuită a cetățenilor săi sau drepturile acestora, mai ales în faptul că nu se fac distincții pe baza religiei fiecărui individ ....


Laicismul statal în lume. În verde, țările fără religie de stat (Véase: Estado laico) .



Text publicat de admin in Facebook, la 26.10.2021:

Deși România este unul dintre statele laice ale lumii, "antivaccinistii" noștri de azi au căutat și caută să canalizeze România pe o cale dacă nu total contrară, cel puțin lăturalnică.

Cei care sunt antivacciniști azi, s-au manifestat întotdeauna împotriva conceptului Ordine de Drept și al conceptului Democrație, împotriva acestui concept de "stat laic" care este garant al drepturilor tuturor oamenilor, indiferent de rasă , de culoare , de gen , limbă , convingere (religie , opinie politică sau de altă natura ), origine națională , origine socială , avere , naștere sau orice alt fel de condiție, s-au manifestat cu orice ocazie în favoarea anarhismului, în favoarea totalitarismului, împotriva instituției denumită "Drepturile Omului".

M-am aținut ani de zile să fiu eu cel care să traducă din "Wikipedia în limba spaniolă" articolul "Estado laico" spre al publica în "Wikipedia în limba română", dar fiind de ordinul miilor articolele urgente de tradus și publicat, am dat întâietate altora.

Astfel că într-o zi am constatat că altcineva și-a băgat nasul pe-acolo, dar nu să facă vreo treabă bună ci să creeze un așa numit "ciot", ciot care în această enciclopedie colaborativă are cam același rost, cam același rol pe care semnul de circulație "Drum înfundat" îl are în circulația rutieră, făcând omul să se lipsească de a investiga acel drum, și să plece în altă direcție.

Este aceasta o metodă de dezinformare des folosită pe "Wikipedia în limba română", și am să dau aci doar încă cinci-sase exemple: articolul "Dreptul Muncii", articolul "Organizatia Internațională a Muncii", articolul "Morală", articolul "Democrație", articolul "Statul de Drept", articolul "Drepturile Omului" ... dintre miile de articole ce se pot da.

Sunt destui românii care au interes să își cunoască civilizatele lor drepturi, cât mai puțini dintre români.

Iar pe aceștia i-a devoalat acum pandemia Covid, și criza produsă de ea, mai clar decât orice alt fel de devoalare

/

Texto publicado por el admin en Facebook, hoy 26.10.2021:

Aunque Rumania es uno de los estados laicos del mundo, nuestros "anti-vacunistas" de hoy han buscado y están buscando canalizar a Rumania de una manera si no totalmente opuesta, por un camino paralelo.

Los que hoy están en contra de la vacunación siempre se han manifestado en contra eel estado de Derecho, en contra de la Democracia, en contra de este concepto de "estado laico" que es el garante de los derechos de todas las personas, independientemente de su raza, color, género, idioma, creencia (religión, opinión política o de otro tipo), origen nacional, origen social, riqueza, nacimiento o cualquier otro tipo de condición, manifestándose en cualquier ocasión a favor del anarquismo, a favor del totalitarismo, en contra de la institución denominada "Derechos Humanos".

Durante años intente traducir el artículo "Estado laico" de "Wikipedia en español" para publicarlo en "Wikipedia en rumano", pero esperando turno miles de otros artículos urgentes por traducir y publicar, le di prioridad a otros.

Así que un día descubrí que alguien más metió la nariz allí, pero no para hacer un buen trabajo sino para crear un asi llamado "esbozo", esbozo que en esta enciclopedia colaborativa tiene el mismo propósito, el mismo papel que la tiene la señal de tráfico "Callejón sin salida" en la circulación por carretera, lo que invita a el hombre a no investigue esa carretera y irse en otra dirección.

Este es un método de desinformación que se utiliza a menudo en "Wikipedia en rumano", y daré aquí sólo cinco o seis ejemplos más: el artículo "Derecho laboral", el artículo "Organización Internacional del Trabajo", el artículo "Moral", el artículo "Democracia" ", el artículo" Estado de derecho", el articulo "Derechos Humanos"  ... entre los miles de artículos  asi que se pueden ejemplificar.

Hay bastantes rumanos interesados ​​en lo de conocer sus civilizados derechos, el menor número posible de rumanos.

Y ahora fueron revelados por la pandemia de Covid y la crisis que causó este pandemia, más claramente que cualquier otro tipo de revelación.

Véase también / De vazut si:

  1. Statul religios / Estado confesional
  2. Statul ateu / Estado ateo .



Comentarios

Entradas populares de este blog

Păcureți (1912). Traiul sătenilor / Păcureți (1912). El nivel de vida de los aldeanos

Despre "Monografia comunei Păcureți" / Sobre la "Monografía de la comuna de Pacureți"

Păcureți 1912. Hora satului / Păcureți 1912. El baile local