Țara mea, România, o țară în care neîncrederea ... domnește / Mi país, Rumania, un país donde reina la desconfianza
Țara mea, România, o țară în care (din pacate) ... domnește neîncrederea
Acest articol porneste de la o discutie cu un bun "prieten de lista", caruia-i multumesc pentru rabdare si buna intentie, chiar daca vedem lucrurile in sens diametral opus.
El este "anti-vaccinist convins", eu sunt "pro-lege ... convins", deci eu nu sunt pro sau anti-vaccinare, ci ... in acord cu majoritatile formate democratic, majoritate nationala (cand luam in calcul doar tara), "majoritate supra-nationala" (cand luam in calcul aceasta "supra-natiune" denumita Uniunea Europeana) sau "majoritate internationala", cand vorbim despre tarile in care "Drepturile omului" sunt "cartea de referinta a respectivei natiuni (la altii, cartea de referinta fiind Biblia, Coranul, sau alte opere umane depasite de timp, anacronice).
Ultimul la rand dintre comentariile sale, zicea asa:
"Adrian Iordache cei de lângă mine fie s-au vaccinat, fie se feresc și nu iau virusul. Asta nu înțelegeți voi, adepții vaccinării forțate!" (vezi articolul in Facebook)
La care, raspunsul meu (inceput "in situ", dar transferat aici, in primul rand pentru ca raspunsul meu devenea, cuvant cu cuvant, din ce in ce mai lung, din ce in ce mai anormal pentru dimensiunea unui obisnuit comentariu in Facebook), este acesta:
"Eu nu am fost si nu sunt pentru folosirea argumentului forței, in nimic, doar atât ca de-alde voi, ati inceput o campanie furibunda inpotriva vaccinarii.
Statele democratice (si de Drept) stiu ca au o majoritate pe care ... la bine si la greu, se pot baza.
Ăsta e un razboi ... cu un altfel de invadator, iar vaccinarea seamana cu un altfel de "concentrare la razboi".
Voi vreti sa vă concentreze țara voastră la un război (de apărare) dar să va garanteze integritatea, sau viata?
In țările organizate, cetatenii respectivelor tari, au răspuns, bărbătește, "concentrarii" in fața acestui nevazut (decât cu lupa) inamic, manifestandu-si astfel ... cetatenii acelei țări, încrederea unul in altul, încrederea in societatea (in colectivul) pe care impreuna il configurează (incredere sau neincredere care pornește de la increderea/sau neincrederea de sine).
La noi, populatia adultă (sau "cetatenii") au răspuns, nu ... "femeiește", ci "muierește".
Dacă inamicul era hunul, tătarul, sau alt invadator (alt pradator) atunci când sosea pe deal ... ne găsea gata bătuți (pentru că noi, ne batem între noi).
Cand ai incredere in tine, ai incredere in votul tău.
Cand nu ai incredere in tine, nu ai incredere nici in ceea ce faci, nu ai incredere nici in votul tau.
Suntem o societate in care nu increderea atarna cel mai greu, ci suspiciunea, iar asta se transfera in votul fiecaruia dintre noi.
Doctorii ... care ajung doctori, ajung doctori printr-un sistem de selectie si de promovare, organizat de chiar respectiva societate (tot la fel cum ofiterul devine ofiter, pompierul devine pompier, soferul devine sofer, invatatorul devine invatator).
Astfel ca, in societatile in care fundamentul il constituie increderea, pasagerii care se urca la bordul unui vehicul ca de "transport in comun", au incredere in cel (sau cei) de la "butoane", pentru ca au incredere in faptul ca societatea lor, autorizeaza pentru respectiva functie, pe cei mai potriviti pentru respectiva functie.
La noi (in Romania), dupa 45 de ani de ... mers gresit, societatea care a reiesit, este o societate in care "neincrederea unul in altul", atarna mult mai greu decat "increderea unul in altul".
Unul dintre momentele cruciale in care s-a vazut ca poporul roman actual, isi porneste rationamentele ... nu dinspre "principiul de nevinovatie" (rezultat al increderii unul in altul, al oamenilor la care increderea de sine, este normal de mare) ci dinspre "principiul de vinovatie" (dinspre suspiciune, rezultat al neincrederii oamenilor, unul in celalalt) a fost (si ramane) "cazul Udrea".
Povestea e lunga, dar ma opresc aici, aratand si faptul, ca printre miile de termeni pe care societatea noastra romaneasca nu-i are adoptati cu temeinicie, ci ... cel mult, superficial, este si termenul care se regaseste in articolul "Confianza" (Increderea).
Tot eu sunt cel care a tradus si publicat in Wikipedia, inca din 27 iunie 2018, articolul "Onestitate", tocmai pentru ca, de cand sunt, imi doresc sa traiesc intr-o societate onesta, cu atat mai mult cu cat mai dez-onesta a fost, si este (din pacate) societatea in care m-am nascut, si in care mi-am petrecut primii 44 de ani de viata, din cei 62 pe care ... peste doua luni, ii am".
/
Mi país, Rumania, un país donde la desconfianza, por desgracia, reina.
Este artículo parte de una discusión con un buen "amigo de la lista", a quien agradezco su paciencia y sus buenas intenciones, aunque veamos las cosas desde una optica diametralmente opuesta.
Él es un "anti-vacunista convencido", yo soy un "pro ley ... convencido", entonces yo no soy pro ni anti-vacunación, pero ... siempre respeto las mayorías democráticamente formadas, mayoría nacional (cuando tomamos en referencia sólo a nivel de país), "mayoría supranacional" (cuando pensamos en esta "supranacional" llamada Unión Europea) o "mayoría internacional", cuando pensamos en un colectivo formado por países donde los "Derechos Humanos" son "el libro de referencia de aquella nación" (para otros, el libro de referencia es la Biblia, el Corán u otras obras humanas obsoletas y anacrónicas).
En el último (cronológicamente hablando) comentario que se dirigía a mi, mi amigo dijo:
""Adrian Iordache, los que están a mi lado o han sido vacunados o se están cuidando para no contagiarse con el virus. ¡Eso es lo que ustedes, los partidarios de la vacunación forzada, no comprenden!"" (véase el articulo en Facebook)
A lo cual, mi respuesta (comenzada "in situ", pero transferida aquí, principalmente porque mi respuesta se volvió, palabra por palabra, más y más larga, más y más anormal para el tamaño de un comentario regular en Facebook), es la siguiente:
"Yo no he sido ni estoy nunca a favor del uso de el "argumento de la fuerza", en nada, pero ha devenido una realidad que ustedes han iniciado una furiosa campaña contra la vacunación.
Aunque así, yo no soy partidario del uso del "argumento de la fuerza", siempre y irrevocable soy partidario del uso de la "fuerza del argumento".
Los estados democráticos y de Derecho, saben que tienen una mayoría en la que ... para bien o para mal, pueden confiar.
Esta (contra Covid) es una guerra ... contra a un tipo diferente de invasor, y la vacunación es como un tipo diferente de "concentración militar para la guerra".
¿Quieres que defiendas tu país en una guerra, pidiendo que garanticé alguien tu integridad, o tu vida?
En los países organizados, los ciudadanos de esos países respondieron, varonilmente, a la "concentración" frente a este enemigo invisible (visible solamente con el profesional microscopio), manifestando así ... los ciudadanos de ese país, confianza unos en otros, confianza en sociedad (en el colectivo) que en conjunto configuran (confianza que parte de la "autoconfianza" y/o desconfianza, que parte de la "desconfianza en si mismo").
En nuestro país, la población adulta (o "ciudadanos") respondió a esta guerra comun en contra de un invisible enemigo, no ... con valentía sino ... con cobardía.
Si el enemigo era el huno, el tártaro u otro invasor (otro depredador) cuando llegaba por la colina ... nos encontraba ya derrotados (porque nosotros nos peleamos entre nosotros).
Cuando uno confía en sí mismo, confía en su voto.
Cuando uno no confía en el mismo, no confía en lo que hace, y tampoco confía en su propio voto.
Somos una sociedad en la que no es la confianza la que más peso tiene, sino la que mas peso tiene es ... la sospecha , y esto se traslada al voto de cada uno de nosotros.
Los médicos ... que se convierten en médicos, llegan a ser médicos a través de un sistema de selección y promoción, organizado por aquella propia sociedad (así como el oficial se convierte en oficial, el bombero se convierte en bombero, el conductor en conductor, el maestro en maestro, etc ).
Así, en las Sociedades en donde la fundación es constituida por lo que se denomina "confianza", los pasajeros que suben a un vehículo como de "transporte público", confían en aquel (o aquellos) que son de "pilotos", porque confían en que la propia Sociedad, la que autoriza para el respectivo puesto, las personas más adecuadas para ocupar la respectiva función.
En nuestro país (en Rumania), después de 45 años de ... ir mal, la Sociedad que surgió es una sociedad en la que la "desconfianza de uno a otro" pende mucho más que la "confianza de lo unos en los otros".
Uno de los momentos cruciales en el que se vio que el actual pueblo rumano comienza su razonamiento ... no desde el "principio de inocencia" (resultado de la confianza en los demás, de personas cuya autoconfianza, normalmente es alta) sino desde " el principio de culpa "(por sospecha, el resultado de la desconfianza de las personas entre sí) lo ha marcado ... el "caso Udrea".
La historia es larga, pero me detengo aquí, mostrando el hecho de que entre los miles de términos que nuestra sociedad rumana no ha adoptado a fondo, sino ... como mucho, superficialmente, está el término "Confianza". (Incredere).
Soy yo, el quien tradujo y publiqué en "Wikipedia en rumano", desde el 27 de junio de 2018, el artículo "Honestidad", precisamente porque, desde que lo soy, añoro vivir en una sociedad honesta, sobre todo cuanto más deshonesta era, y es (lamentablemente ) la Sociedad en la que nací, y en la que pasé los primeros 44 años de mi vida, de los 62 que ... en dos meses, voy a cumplir".
A se vedea si / Véase también
- Confianza (sinónimos) / Incredere (sinonime spaniole)
- Tirantez (sinónimos) /
- Honestidad (sinónimos) / Onestitate (sinonime spaniole)
- Deshonestidad (sinónimos) / Lipsa de onestitate (sinonime spaniole).
- Incredere (confiență) - sinonime / Confianza (sinonimos rumanos)
tirantez .
Cualidad de tirante.
1. El ejercicio consiste en estirar completamente las piernas e ir abriéndolas poco a poco hasta conseguir una abertura por la cual sintamos tirantez en la parte interior de los muslos
2. Tensión u hostilidad, falta de conformidad entre personas o pareceres.
(tras largos prolegómenos y tiranteces, la situación acabó desembocando en conflicto)
/
ca elasticul (ca breteaua)
elasticitate
Calitate de bretea.
1. Exercițiul constă în întinderea completă a picioarelor și deschiderea lor încetul cu încetul până se realizează o deschidere prin care simțim o anume tensiune în partea interioară a coapselor.
2. Tensiune sau ostilitate, lipsa de conformitate între oameni sau opinii.
(după îndelungate și tensiunate preludii [prolegomenos-uri] , situația a ajuns să conducă la conflicte)
Confianza - Wikipedia en español |
Comentarios
Publicar un comentario