Prima Constituție Democratică a României / Primera Constitución Democrática de Rumania

 Azi, 8 decembrie, este ziua Constituției în România.
În România, Constituției nu i se acordă atata respect câtă îi acordă spaniolii, în Spania, Constituției lor, ziua de 8 decembrie făcând parte în România din rândul zilelor care se numesc "zi lucrătoare", și nu în rândul zilelor care se numesc "zi de sărbătoare legală".
Prima Constituție Democratică a României a fost promulgată și publicată în 1991, suferind în 2003 o transformare... benefică sau nu, asta nu decid eu dar, o transformare la o formă pe care o avem prezentă din 2003 și până azi.
Pe textul actualei "constituții în vigoare" a României, am început eu... într-un site de-al meu web, să convertesc în linkuri cât mai multe dintre cuvintele textului Constituției, astfel încât linkurile să conducă spre pagini cu conținutul explicativ pe care l-am găsit cel mai adecvat, la momentul punerii acelui link în pagină.
Lumea, lucrurile... nu stau pe loc, între timp lumea, lucrurile... se schimbă (în mai bine sau în mai rău), eu nu pot opri în loc nici măcar vreun pârâiaș, cu atât mai puțin vreun fluviu, așa că analizele mele vor continua pe textul băgat deja în analiză, chiar și în situația în care... datele problemei se schimbă.


Hoy, 8 de diciembre, en Rumania es el Día de la Constitución.
En Rumanía no se le da tanto respeto a la Constitución como dan los españoles, en España, a su Constitución, el 8 de diciembre forma parte en Rumanía entre los días que se denominan "día habil", y no entre los días que se denominan "día festivo".
La primera Constitución Democrática de Rumanía fue promulgada y publicada en 1991, sufriendo en 2003 una transformación... beneficiosa o no, no soy yo el experto para apreciar, pero una transformación que le ha dado la forma que tenemos presente desde 2003 hasta hoy.
Sobre el texto de la actual "constitución en vigor" de Rumania, comencé ... en un sitio web mio, a convertir en enlaces cuanto mas palabras del texto de la Constitución, de modo que los enlaces conduzcan al lector a páginas con contenido explicativo que encontré más apropiado cuando puse aquel enlace en la página.
El mundo, las cosas ... no se detengan de sus continua metamorfosis, cambiandose (hacia el bien o hacia el mal), yo no puedo detener ni un riachuelo, mucho menos un río, asi que mis análisis continuaran sobre el texto que ya está bajo análisis, incluso si ... los datos del problema cambian
.


Despre prima constituție democratică a României.
Democrația a evoluat în diferite forme, cel puțin de la democrația ateniană și până în ziua de azi (8 decembrie 2021), șlefuindu-se continuu până când a ajuns, ca și fotbalul sau ca și circulația vehiculelor, de la o formă... informală sau a-formală, la forma instituționalizată, oficială, pe care o are, de la 1948 (anul promulgării și publicării Declarației Universale a Umanelor Drepturi) în sus.
Astfel că, prin continuă șlefuire, prin continuă perfecționare, s-a ajuns la conluzia că... democrația nu este democrație, dacă nu se constituie prin "alegeri democratice", prin intermediul acelui "scrutin democratic" care nu este democratic decât dacă sunt întrunite toate cele cinci inseparabile caracteristici ale sale: universal + liber + egal + direct + secret.

Voi continua astăzi cu procesul meu de hipertextualizare a textului Constituției României... în vigoare din 1991 până astăzi.
Pentru aceasta vezi anteriorul meu articol de blog și de video, numit „Scris și hiperscris”, precum și cele două episoade anterioare dedicate aceleiași Constituții Democrate a României.



Sobre la primera constitución democrática de Rumania.
La democracia ha evolucionado de diversas formas, al menos desde la democracia ateniense hasta nuestros días (8 de diciembre de 2021), refinándose continuamente hasta llegar (como el fútbol, o como la circulación de vehículos) a practicarse desde una forma ... informal o a-formal, en su forma oficial e institucionalizada, forma que la tiene desde los años 1948 (año de promulgación y publicación de la Declaración Universal de Derechos Humanos) en adelante.
Entonces, por pulido continuo, por refinamiento continuo, se ha concluido que ... la democracia no es democracia, a menos que esté constituida por "escrutinio democrático", a través de esa "elección democrática" que no es democrática a menos que cumple con sus cinco inseparables caracteristicas: universal + libre + igual + directo + secreto.
Continuare hoy con el proceso mio de hipertextualizar el texto de la Constitucion de Rumania en vigor desde el 1991 hasta hoy en día.
Por esto véase mi anterior articulo de blog y video, denominado "Escrito y hiperescrito", y también los dos episodios anteriores dedicados a esa misma Constitución Democrática de Rumania
.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Egalitatea umană / Igualdad humana

Câtă vreme... "calul e de vină", UE se duce la fund

Tatăl meu în Google Maps / Mi padre en Google Maps